Sion

221

О г р е х у.

Под условом вере и срдачног кајања, човек тајном покајања добија опроштење грехова, чиме се ослобођава како од греха, тако и од казни чрез благодет Хрпстову, која га одкупљује од греха.

Човек, добијајући тајном кајања опроштај грехова, мора и сам трпити времено наказање за своје грехове, и тим иринети удовлетворепе (саИз ЈасМо) небесном правосуђу — или овди на земљк, шш за гробом. Ово наказање може се грешнику у блажити од сувишка заслуга И. Христа и његових светитеља, т. ј. индулгенцијом. О загробном нсивоту.

Душе умрлих, находе се после смрти у неком ирелазном стапу. Док се налазе у таком стању, оне уживају привремено благовање с погледом на своје заслуге илп опажају муке, ако предвиђају, да ће бити осуђени. И ово ће трајати до последњег суда. Ако се находе у последњем стању, т. ј. у мукама, молитве цркве и безкрвна жртва, т. ј. служба за у покој душе, могу олакшати то њихово мучно стање.

Ео није на земљи потпуно загладио своје грехе, тај после смрти прелази у чистилиште , у ком задовољава правосудство божје за учињене грехе трплењем привремених казни. У осталом, од ових казни могу се душе умрлих и ослободити, али кад се купи индулгенција за готове новце — ( оироштајница грехова).

Разлике каноничке и обредне. О еимволу вере.

Символ Никео — Цариградски, сходно 7-м нравилу трећег васионског сабора, да остане на свагда неироменљив, и да буде образац вере. Западна црква придодала је осмом члану: да Дух свети исходи и од Оца — рЛгодме, а то се ни уколико неслаже са оним тумачењем св. отаца, који веле: да Дух св. само од оца исходи.

Осми члан Никео-Царигрдског Символа вере, треба читати с додатком: (Мгодие-и од Спна, па ма да је овај додатаз у доцније време примила западна црква.