Školski glasnik

Лр. 1.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Стр. 17.

са народно економског, с тога је скунштина за укидање § 14. зак. чл. који целибат одређује. У иитању индустријалних учитељица усвојена је резолуција којом се тражи између осталога 25 годишња служба и уређење матаријалног и правног иоложаја. Тражбине далматинских учитеља. Удружење је поднело далматинском сабору молбу да се изједначе плате учитељица са учитељским платама, да се даде станарина свима учитељима п учитељицама, да се урачуиају све године службе и пре дефшштивног оспособљења, да се снизе годиие службовања на 30. Но па сабору су неки говорници били протнвни томе, јер по њихову мишљењу, учитељство нема довољно предспреме. Удовољнло се једино томе, да се урачунају у службу 2—3 године нре оспособљења и примљен је закон о 35 годишњој служби.

Практичне обраде. Зашто се пужа детлић уз дрво? I. Истицање проблема. Ко је од вас већ видео детлнћа? Где? (на дрвету). Где сп ти впдео? (опет на дрвету. А и на слици јеприказан на дрвету). Па шта ти је ту необично? (Што се пужа уз дрво?) II. Растварање проблема. А. Како приметшп детлића? (лупа кљуном) Како га зовемо због тога? (ковач). а.) Но он не кљуца у свако дрво — јесте ли већ пазили на то ? (кљуца болесно, труло дрво). По чему се то нознаје? (црвоточно је, шупље). Зашто су та дрвета болесна н трула ? (Рију их зарезници. — Ларве у дрвету. — Покаже се један комад така дрвета). ТТТта се радп с таким 'дрвећем ? (Извади се, одсече се.) Ко иас нодсети да је дрво рђаво? (Детлић). 0 чему смо до садговорлли? Где кљуца и теше Детлић? б. Шта сад треба још да знаш о том његовом послу ? (Зашто он кљуца, теше). Можете лп се сетити ? (Зарезници, ларве). Шта, дакле, нађе детлић у таком дрвету? (своју храну). Плаши свој пљен (јако удара), а хвата га унаоколо по стаблу, с тога се пужа у сппралној линији! Понови, како детлић уме да дође до пљена. Због чега. треба чуватп и пазнти детлића? (користан је, нарочито у шуми).

Но детлић кљуца и због нечег другог; где кад све иверје отпада кад теше! Шта тиме направи у стаблу ? (рупе). Нашто су му те рупе? (стан, гнездо). Његов стан нма два дела (одељења) — Цртеж (слика или скица на табли). Место где се гне.зди н где спава. (Овде спава, а тамо снесе 4—5 јаја и на њима леже наизменце женка и мужак (с црвеном капом). Какав је улазак у рупу ? (узан). Зашто ? (Заштнта протнв времена п непријатеља). Детлић се не може гнездити у свпма јамама, — ко се у њих настани? (Тице певачице, сенице, чворцп и т. д.) Какве су то све птпце ? (врло корисне). Због чега је у томе детлнћ вредан пажње? (двоструко је користан). Понови укратко: Зашто детлић теше? (стан — храна). — Б. Како зовемо детлића? (Ковач). Шта треба ковачу кад ради? (алат). Па о чему морамо говорити и код детлића? (о његовом алату). а.) Чиме се пужа по стаблу? (ногама). Реци укратко шта знаш о томе! (два прста од натраг, два од напред, прсти дуги, канџе оштре). Нашто му јето? (да семоже закачити за кору, раздаље раскречити, на широј површшш се одупрети). Уз то су му крацп краткп и прсни гребеи узан, дакле тежиште му је држања на стаблу. б.) Због чега не може пасти ? (Реп га подупире). Због чега му реп помаже у томе ? (Пера у репу су јака п тврда, двореда). Колнко иодупирача има ? (3: реп, поге — троножац). в.) Који занатлпјатеше? (дрводеља). Које му је најважнији алат? (снкира — брадва), Шта је у ковача, детлића такав алат? (кљун) Како изгледа ? (дуг, прав, клинаст, јак).Удара кљуном у кору као длетом, да све иверје отпада. Како држи дрводеља сикиру, кад хоће на сигурпо место да ударп? (на кратко). У чему је сличан детлић тоМе ? (кратак врат тачан ударац). Каквом сикиром се теше, да је ударац снажнији? (тешком сикпром). Шта је у томе слично у детлића? (Глава му јевелика н тешка). Какви су му ударци с тога ? (тачни и снажни). Шта му бива с главом због тога? (дрма се, потреса се, одјекује). Пакакве су му кости у лубањи да то издрже ? (јаке). г.) Често је зарезнпк тако дубоко, да мора детлић нечим другим да га вадп, чиме ? (језиком). Вндите још једном ове црвоточнне! Какав му мора битп језик ? (танак, дуг, опру-