Školski glasnik

Стр. 213.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Вр. 12.

лога. — Од Ђ у р е Р о м ч е в и ћ а, пачелника у Крстињи 102 К члаиарине." Промене у учитељству: За управитеља мушке учит. школе у Сомбору иостављен је П. Т е р з и н, за управитеља женске учит. школе Милан Мандровић. За проф. др. Ник. Продановић. За хонорарног проф. и управптеља женске учпт. школе у Г. Карловцу постављен је Сава Диклић, за привремене професоре: П. Радаковић, Урош Грбнћ, Катица Михајловић и Спассшгје Прнца. За проф. у пакрачкој учпт. школи иостављен је стално Радивој Дечермић. За српске више дев. школе учињен је овај распоред: Олга Дракулић постављена је привремено на новосад. в. дев. школу; Јованка Павлов и ћ, Ана М и х а л џ и ћ и Божидар К о в ачић привремено на сомборску; Мпта Јовановић и Ђорђе Цвејанов прнвремено иа папчевачку. Управа в. д. школе у Папчеву поверена је Даницп И л и ћ к и. — За учитељице на сомборскпм салашким школама изабране еу: Видосава Ћурчпћев а на Лугумерцима; Зорка Средојев и ћ на Источној Градини, Мплпца Гуцуња на Шапоњама. — Душан Ћ у р ч-и ћ учитељ салашке школе у Сомбору на Лугумерцпма, умпровљен је после службовања од 32 годпие. Читуља. Милана Бећппа учитељпца у Даљу преминула је 7. (20.) августа о. г. после кратког службовања. Некаје вечан покој овој рано премннулој просветној радешгци! Учитељ у земаљском сабору. Сгева Калуђерчић управителт срп. више дев. школе у Сарајеву, изабрап је за послапика у босанском сабору. Учитељски дом у Београду. Учитељи и учитељиц« у Србнји оснивају свој дом у Београду. ЗадаКа тој установп биће иста као и нашег учитељског конвикта у Новом Саду. Земљитите за дом поклонила је београдска општппа у шумадијској улицп. Темељ учит. дому освећен је у недељу 22. авг. (4. септ.) о. г. у присутности многобројног грађанства. У име учитељског удружења говорио је Урош Благојевић. Шта траже и за чега се боре државни учитељи? Да се извршује и поштује 1. §. XXVI. з. чл. 1907. („Учитељи државннх школа су државни чиновницн"), ревнзију пензионог фонда, службену прагматику, да се осигура

независност учител>а и да се укине старатељство (&опс1пок8а§). А- I-" Забавиља за Трст. Српска општина у Трсту отвара ове годпне забавиште. Деце ће бнти 15—20. — Илата за ову годину 1200 круна. -- Обратити се на српску општину у Трсту или на управитеља тамошње српске школе г. Рпсгу Миситу. Адреса: Тпез*е, Зегћа 5сио1а (VЈа с!е1 СашрапНе). Кратке белешке. Турско мшшстарство просвете отворнће већ за ндућу шк. годпну три учит. школе у Прпзрену, П!>ишт.Инн н Пећи. Наставни језик је турски. ' ће међу предметима бити и српскц п ; \ тскп језнк. По иоиису од 190" м ч 90 >д. пма у Бечу 21.428 чегаке дем снособне. — У крањскн: м ;;лл;, .. - јнзп ■ «|>осечнб 100 ђака наједнп , . ,,1Д бп ее подела иравилно нзвела, г;;м<» • пма школа гле један учитељ нма п I * »0 —300 ђака. — У Штјерској пма (>5% ш: , !'а једноразредних. '— У Приморју је по но' м дакону ^авеДена 35 годншња учитељска слу.кба. После 10 годнна износц мировина 40% од постпгнуте плате, за сваку даљу годину службе Уплате у мпровииски фонд пзпосе 5.

књиж&вни огллс.

Јављам свој г. г. учптелшма-цама, да је изашло пз гнтампе друго допуњено н поирављено издање моје књнге Историја Жађара и устав ЗА V. И VI. РАЗРЕД упоредо српски и мађарскп са разрађеннм питањима п одговорима. Ова књига потпупо одговара прописима за учеље мађарског језика по новој наставној основп. Одобрена је и препоручена од Всл. Школског Савета под бр. Ш. С: 847/611. ех 1909. И у комуналним основипм школама се може уиотребити, јер је исто градиво као и у веронсповедннм школама. • Пена књизи је I круна, а може се добити у књижари М и л а н а И в к о в и ћ а у Н о в о м С а д у — и у осталим књнжарама. У Новом Саду, августа месеца 1910. год. ЂОРЂЕ ПЕТРОВИЂ, учител>.