Školski glasnik

Стр. 96.

ШКОЛСКИ ГЈ1АСНИК

Бр. 6.

Извршни одбор Митрополијског учит. збора у седници својој, одржаној у Н. Саду, 3 /1 (). фебр. 191 1 . извршио је поменутн закључак овако: И. о. Бр. 10. 1911. „Школскн Гласннк", лпст за школу и учитеље, који у Н. Саду излази под власништвом н уредништвом друга Ђ Михајловића, у смислу решења митроиолнјског учит. збора, а па основу постнгнутог споразума са уредннком, Лреузима извршни одбор у име целокупног срп. нар. вероисповедног учитељсШва Митроиолије Карловачке и издаваће га као свој орган нутем учнтељског удружења Натошевпћ, с којпм се пзвршни одбор коначно споразумео. Да би се опстапак лнсту обезбедно, позивају се сви управни одборн среских учител>скнх зборова, да на ускршњнм зборским састанцима донесу одлуку којом се обезбеђује опстанак овоме лнсту. јер ће се само тако моћи развитн стална организациј а учитељства. Остварење организације састоји се у том, да свој лист, који ће бити стожер ове, осигурамо потребном сарадњом и претплатрм. Извршни одбор, радп једноликостп иоступка, подиоси на усвојеп.е, овај текст. закључка, којн треба да је обвезап за сво учптељство : „Срески учнтел.ски збор школског среза, у редовиој седиици својој одржаиој 1911. у ..... . иа основу решења митроиолијског учи618. и 6119. п тељског збора, од м — Бр. 16. а) из 1910. за све члапове свога среза обавезним ироглашује следеће: Сваки члан овога среза, обавезан је 8 К. •—- осам круна -— ирилагати у благајницу среску. Прилог овај има се у два маха исилатити и то прпликом иролетњег састанка збора 4 К, а јесењег 4 К, односно и у једаи мах. Прилози ови, употребиће се у име претплате за „Школ. Гласник", за посебна нздања, угледнпх предавања из недагошко-методске књижевности и за награђивање сарадника Школ. ГлаСиика. Зату чланарину добијаће сваки члан ,ДПк. Гл." и носебна издања.

Како је ово једини пут и начин, да се закључак митрополнјског учитељ. збора оствари и опстанак лнсту за сва времена осигура, молимо, да ту ствар изволите сходно овоме позиву решити, а потписано нредседништво, известнти оверовљеиим изводом записника, којп се на то решење односи. У Новом Саду, 3. (10.) фебр. 1911. Михајло Еосић, председник Жарко Алексић иеровођа.

Из школске садооуправе. Седница Школ. Савета. од 7. (20,), 8. (21.) п 9. (22.), марта о. г. У овој је седиици доиесеио 130 одлука, од ко.јих спомињемо најглавније: Узет је иа знање отпис кр. угарског министарства боточасти и јавне наставе, којнм узима на знање дисциплинарну пресуду вршачког епархијског школског одбора, нзречепу протпв Светислава Петрова, српског пародпог учптеља у Суботици (у вргаачкој еиархнји), као и пзвештај истог министарства да не може повући ирвостепену опомену, подељену српској народној школи у Суботицп. — Поводом тим, што Саборски Одбор није одобрио, Јулији Максимовнћевој, учитељицп у новосадској српској вишој девојачкој школи, накнадну нсплату станарпне и станарпнског доплатка за оно време, када је иста са потпуним оспособљењем заузела паставиичко место у тој школи, упражњено умировљењем Александра Јорговића, поднеће се ово спорно питање о иадлежпостн српском народно-црквеном сабору. — Отпис кр. угарског министранредседника у предмету одобрене награде Мплану Недељковићу и Митн Клпцнну, бпвшим члановнма Школског Савета, за вршење агенада главног школског референта за време суспензије Ђорђа Поновпћа, сада умпровљеног главиог школског референта, па до постављања Павла Терзина за привременог заменика главном школском рефереиту, издат је иа мишљење и иредлог г. дру Савп Путнику, члапу Школског Савета. — Одбијена је молба Хрнстифора Свирчевића, темишварског и-вршачког епархијског школског референта, ради исплате трошковника му приликом митрополнјске учптељске скупштине, јер му такве дневпице не припадају ни као вирилном члану ни као госту скупштине. —