Školski list

704

чиними се ништа дакшега нема. У ове две речи „завреди и заштеди" саетои се сва та мудроств богатства. А кадЂ то знашт., то нигђ губи времена узалудг, нитђ блцаи новца у лу^о; асни оно, колико већма можешЂ; па ака све оно, што поштенимЂ путемЂ добити можешЂ узд »бивашЂ, и све добивено, изузимашћи само наинужние потребе (а овихђ е врло мало) и заштедити и сачувати узумешЂ, (а неуме само онаи кои неће) онда морашЂ богатЂ бити, ктела срећа илђ нектела.

Рачунске нгре. -Ј- ДесетЂ ђака погоде се са ед10 1 нимђ кочиншомђ , да ихђ некуда 9 2 одвезе, и еданЂ му рекне, да ће 8 3 му онаи одђ нби кириго и то ду7 4 пло платити, кои последнћи оста6 5 не, кадЂ се сви у кола ставе, алЂ и кочилшђ узЂ нћи, и кадЂ се сваки пеги изђ кола избацао буде, докђ наипоследнви самЂ неостане. Кочиншђ пристане на ово, а исти таи ђакЂ удеси броаић тако, да е кочиншђ последнви остао. Где е почео бронти ? За решенЂ молимо да намЂ учителви и имена оне деце пошлго, кол ово реше.

ЗадатакЂ. У брого 999,999. садржа се едан знаменити брои (такођерЂ одђ шестЂ циФри) кои се дае са 2. са 3. са 4. са 5 и са 6. мултиплицирати, и увекЂ у продукту исте оне една за другом в, само с' другомЂ почевши циФре изађу. Ное е таи знаменити дивизорЂ гореименованогЂ брон, и нЂгов продуктЂ? РешенЂ у едномЂ одђ идући броева.

Издае Епткопска кнћигопечатна у Новом-Саду.