Školski list

380

бмће спалЂнг. Али ће Богт, браћу нагау опетг помиловати и вратити ихт. изђ робства, па ће сазидати 1ерусалимт>, и домг Божш сазидаће се у нЂму за све в-ћкове, као што казиваху пророци. И ови ће се народи окренути, да се истинито бое Господа, и одбациће идоле свое, и обрадоваће се сви они, кои лмбе Господа у истини и у правди ! — И тб 1 свше еачуваи законе и заповЂди, и буди мидостивт, и праведанЂ, да добро теби буде! Сарани мене л-јћпо, и матерт, твон>, и носле тога немоите станти више у НипевЈи. — Знаите д1;цо да мидостинл чини добро, и правда избавлн !" — И ово говорећи Т овитђ испусти душу свок» на постелви, а б-Јзше му 158 година. И сарани га сбшђ славно. И кадт, умре Ана, а онт, сарани и нјо кодђ отца. И отиде Товја са женомт, и сђ свгаовима у ЕкватанЂ кђ своме тасту Рагуилу. И остари тамо частно, и сарани лВно свога таста и ташту, и иасл1;ди нбихово ичанћ. И умре одте, 127 година у Екватанћ у Мидш, а чуе пре смрти да е пропала Нинев!н, кок) пороби НавуходоносорЂ и АсуирЂ.

6жђ и кртнна. (бдна басна.) ПредЂ зиму едаредЂ дође еЖЂ кртини и замоли, да му мало места у своши рупи даде, да се одђ зиме склони. Кртина га нрими. Али текЂ што се ежЂ у рупи виде, стане се ширити и башити, и кукавиа кртина стане се часЂ одудЂ часЂ одундЂ на н1ште бодл1з набадати. СадЂ се текЂ осети, колико е зло учинила и каквогЂ е злогђ госта у свои домђ нримила , пакЂ се стане Б огђ зна како лдати и ежа молити, да изађе и други ста†себи нотражи, ерЂ е оваи за њи двое сувише тесанЂ. На то се ежЂ насмее и рекне: „Коме е неправо нека изађе, мени е добро и немож' болЂ бити." Разгледаи добро сђ кимђ у ортаклукЂ стаешЂ, да непрођешЂ као то кртина сђ ежомЂ и да неузморашЂ са својомђ штетомЂ изђ свога собственогЂ стана бегати.

О човеку у месецу. (Народна прича.) У старо време пође еданЂ човекЂ башЂ у неделго у шуму, да сече дрва, дође, наеече, повеже у еданЂ велики нарамакг,