Školski list

238

2. Вештбан& у нисанго (1 сат); вештбан4 у цртанго глава и пред^ла (2 сата). 3. Фигурално поан§ с' упутством, како валл управлати хор; хорално полн4 (3 сата), свиран!; и упутство за компониран§ песама (5 сатји). 4. Душесловш, дидакгика, методика, упутство како валл учителБске дужности одправлнти и школу држати; катихетика с вештбан1ч катихетичнвн! (3 сата). Наука о животигшма, и о рудама (2 сата) 4. Наука о животишша и о рудама (2 сата). 5. Хронологичан преглед обште пов^стнице; стара повћстнпца; среднл и нова повестница с' особитим обзиром на пов&стницу пруску (3 сата). 6. Природословл&, и то преко зиме наука о обштим своиствима телеса, а преко лета наука о природним поавима (2 сата). Осим тога приправници преко све три године уче се инструменталнои музици и свиранго (3 сата седмично), а кад време допусти, свако вече од 5— 7 раде у врту илп гимнастизираго и пливаго.

ГШМОћ УЧИТЕЉИМА. Горнво аустриски земалБски сабор у Линцу одредио в, да се одсад сваке год. 5000 фр. из земалвски прихода издае учителБима и нбиовим удовицака у помоћ.

ПРЕПАРАНДСКЕ ШТИИЕНДИЕ. ЗемалБски сабор у Моравскоћ наредио 6, да се одсад сваке године 600 ч>р. издае на препарандске штипендпе и то да се 24 такова места установе са 25 Фр. свако.

ЗЕМЛЕДЕЛСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕСКОИ. Чески земалБски сабор еветугоћпсе о благостанго земалБском увидећи нужду. да се у простом народу пробуди лепша свест земледелска и распростру разумна знан« о томе, па тнм н продуктивност земл!. подигне, а и благостан4 иародакои е већом страном земледелац у цвег доведе заклгочио е, да се подигну земледелске школе мале, среднБ и велике, негде на ческом, а негде на немачком езику, и наредио, да се у Прагу отвори велика, а у Рабину и Либверди средн}; школе, кое ће се као земалвски заводи сматратп ; окром тога наредио е, да се и мале земледелске школе из земалБски прихода суразмерно помажу. Уедно е заклгочено, да се и у народиои школи науке тако удесе, да већ ту деца прве основе земледелске науке науче и са тим приуготовлЗша у ове школе дођу. Сзв народ се_ радуе и благодари сабору на овим заклгочениама.

ШЕГРТИ. На тужбу са више страна подигнуту да занати са тога снла назадуго, што шегрти нису доболбно са преуготовном науком спремд4ви наредио е занатлиски одбор у Милхаузну умолити власт, да се следеће наредбе у школски законузму: да се ни едно дете пре навршене 10 год. несме примити за шегрта. Да шегрти до 13-е године нипошто више од по дана нераде, а друго по дана сваки дан у школу да иду п да се башка учителБ држи, кои има ову децу у дотичним нау-* кама учити.