Školski list

270

С-ЛЕПЛ И НЕМА ДЕЦА. Правателство вобводства Насаве издадо е заради слепе и не.че деце ннредбу на све школске власти, да инак ту децу чим у школске године ступе у основну школу прииити. Ова школа, ако и неможе ову децу онако научити, као осталу, сасвиж адраву , али их опет може сачувати, да се неби сасвим побаталила' и укварила, као обично код куће оставл&на што постану своево.ма п тврдоглава, тупа, неуредна, нерадина и на свако зло склон4ша. У школи научесе иа ред. точност, мир, пажнго, пристоаност и бол4 мишлен'1;. а особито слепа. о коЈои се знаде, да радо уче, науче и све оне науке у школи, за кое ние впда преко нуждно, као науку хрисшшнску, приповедан4, певан4 и умна рачуна. Правнтељство изчекуе од учителн, да ће и ову децу са хрисћанском лвдбави приватити, и не само з' школским часима, но и изваи ти радо се ученк) ове деце одати. Н.И0ШШ родитељима делом и саветом на руку ићи и осталу децу опоминати и позивати, да опоД слепоВ и иемои браћици сво^ои свакад на иомоћи буду г , да их иа изменце у школу доводе и одводе. и да ће децк упутства дати. како ће ове 3" науци поучавати.

НЕДЕЉНЕ ШКОЛЕ ЗА ЗАНАТЛИСКЕ II ТРГОВАЧКЕ ШЕГРТЕ. У Моравскоћ постое низ све главне основне школе од много година већ и ове школе за шегрте, и деца ова уче и шима све оне науке, кое су им за њиове занате и нослове нуждне. У свакоб варошици има ова школа, и шегртн у н.нма поде.гћнк су на више разреда. Прошле године заузпмало се око ове науке у 44 вароишца 79 учитеда и ишло е 2444 шегрта у школу. •

ФОНД ЗА УЧИТЕЉСКЕ УДОВИЦЕ И СИРОТЕ. У крањскои завелису учитељи фонд за свое удовице и сироте, кои е за неколико годнна из мали прилога на близу 2000 фт нарастао. Кад 2000 фт буде онда ће почети помоћи издавати. Сад су пристале и оиштине. пак н оне прилажу мале дарке у тан фонд за свое \чите,#..

ИОБО.КШ АН'К УЧИТЕЉСКИ 11Л.АГА У ДОИНОИ АУСТРИИ. Земаљски одбор у Д. А. наредио е и «а идућу год. 24000 фт из земалеки ирихода иа побољшан4. учитељски плата, и то нрави учите.ш на 300 фт филиилни на 180 фт а помоћника на 160 фт . кои ни толико немаго, а 3000 фт одређено е на иоиоћ учитељски удовица и сирота нз те провинцие.

ДРУШТВО УЧНТЕЛД РАДИ ИОДИОРЕ У КОЛЕСТИ. Саксонски учитељи начинилису пре 12 год. друштво да сваке год. по нешто при.■шжу, и да се с' тим начини фонд , од куда ће сваки, кои у друштв° ступи помоћ добиваш, у сдучаго 'свов болести. Одма прве' год. уписало се 1340 учитела н уложили су на 766 фт . После е свакн године раста" броб другова помало, а фонд нко тако, да данас има 1490 уписан0» а фонд има 33360 фт . Одма прве год. бидо е њи 47 кои су г едно