Školski list

Брои 2. ДОДАТАК Год. I. ШКОЛСКОМ ЛИСТУ -<Л ЛЛ /Л /\ /-\ /ЛУ\ Л Г\Г\/*./\ Л Л Л.Л/ЧЛУЛ Л Л Л Л /\ Л Л А ЛЛЛ I. ИГРЕ И ЗАНАВЕ ЗА РАЗВИННђ ТЕЛЕСНИ И ДУШЕВНИ СНАГА.

Пастир н овце. (Гимнастичка игра за друштво деце). Окружи се велико коло, »а&иан4 30 корачаа у ширину. То в овчие коло. У н4га се намеће толнко камеин, колико е другова, о ставе се.неки ближе крам кола, неки дубл4 у нутри, то су овце. Онда се коцком одредп. ко ће бити настир, и он седне у сред кола. Остали су вуци, и ови улећу у коло, да узму по едну овцу, а пастир брани н иеда. Ово чини оплетеном марамом. ЈСога од вукова марамом удари, таћ постае настир. На едног иастнрн улећу само два вука, на два пастира четнр вука и тако све нп сваког пастира по два вука више. Игра трае док нестане полак вукова ил оваца. Преоставше вукове мораго пастири онолико пута около кола на леђи обнети, колико е он оваца однео. Кои од вукова ни «дне овце неоднесе, таи мора пастира на леђи око кола обнети. ако се о друго шта непогоде.

Мртви чачак. (Игра за децз" у полго.) Окружи се новеће коло. У сред кола стави се едан новећи комад артие, то е мртви мачак. Играчи стаиу редом изван кола, и чрвом на реду вежу се очи и дадему се нрут у руку, пн окренувши га на краћ кола триред пуштаго га, да иде куд зиа на мачка. и где мисли да е, да стане. и триред прутом по землћи 6