Školski list

ЦроЛ 4. ППШПМ 1"Д. I. СРБСКЕ МЛАДЕЖИ. Лист оваи излази као додатак к Школскоме Листу сваког месеца едаред; Стои 1 Ф. 20. н. на целу год. а на по год. 60 новчића.

I. ИГРЕ И ЗАБАВЕ ЗА РАЗВИННЂ ТЕЛЕСНИ И ДУШЕВНИ СНАГА. Бои ромих (гимнастичка игра за друштво). Сви се договоре на кого ће ногу рамати, па дигну ову у вис, а на другоИ прекрстивши руке на прса скакућу, па ударак) едан другога раменом о раме И гледе да оборе. И овде се узме пар и пар. Ние слободно ударати ни у прса ни у леђа, но само у раме. У овоМ игри не вреда само снага него и вештина; како ко уме измаћи се од ударца, те тим довести онога, кад оће наивећма да удари, да промашећи сам падне; исто овако уме да превара и натрчавало, кад натрчавши место да удари варне, а ошШ надагоћи се аком ударцу, па спремлЈн на шш ачи одпор, у онаи мах изгуби вагу и падне. _ Игра се на полго, на трави или на песку. Могу се погодити, да на добивени знак сви промену ноге. Могу се погодити да двое на едног иду, онда мора оваВ врло вешт бити, и мора се само чувати, да недо^е на среду, да га не ударе обоица на едаред.

Вучен^ шаке (гимнастичка игра за парове)» Пар и пар окрене се едно другом, наслоне десну стопу едну низ друго тако, да где е едног пета таио су другог 4