Školski list

157

вала, коима од дана наименованл подпуну плату издае. Потврђен!; овог наименованн од Наместништва з;елБно се у Бечу изчекуе, Ових дана отворила е иста обштина стечаи на 22 учителвска места свако с платом од 800 фр. с. слободним станом, с изгледом на повишен^ плате по годинама службе и по заслузи, до 1000 фр, и с пензиом.

ПОШТОВАНЂ УЧИТЕЛЛ. У Пешти е умро недавно врстан и отличан учителв трговачке школе по имену Гросман, оставивши после себе удовицу с ненком дечицом. Обштина израилћтлнска, коши е поконник припадао, на предлог едног отменог п уваженог члана свог сакупила е на подпору и издржаван^ удовице и сирочади Гросманове толику главницу, да ће се од камате моћи удовица издржавати и децу пристоино воспитати, а после матерпне смрти и пунолбтства дечиега, капптал ће се међу овима подеднако поделпти — Тако чине обштине и народи свестни п то им доносп напболго корпст.

НЕЗГОДНО МАТЕРННЛНО СТАНЂ 0РБСКИХ УЧНТЕЛЛ. Са свш страна стижу нам тужбе о неуредном издаванго плате нашим учителБима, Буд што су учителш уобште тако слабо наплаНенн да едва могу на кра& изилазити, туд шш и оно мало«худе и жалостне плате недоб1нго уредно, Обштине рекао би човек рад свашта пре имаго новаца него рад награђиван,ч оних лгоди, кои се труде око воспитаванл и изображаванл младежи. У гдекоим варошпма у Банату, како чуемо, одбјнго учителвпма по 20/ 0 од плате. Уместо да им због садашн'6 оскудице барем у толико плату повпшуго, пак што е наичудше у самом Срему, у овоа тако рећи чисто Србскои жупанји, учителБима се врло неуредно плата издае, и школа нам тамо опадати почшгб, где би валнло да баш сада у сваком погледу напредуе, Желити е да грађанске власти своиски приону око поболшанл материалног станн сеоских и варошких учителн, те да им било у землБи, рани, и осталом депутату, било у готовом новцу одреде такове плате, с коима би своме званш сходно живити и породицу издржавати, а децу свого воспитаватп могли. Наиманл учителБска плата на селима треба да износи 400 — 500, а по варошима на 500 — 600 Ф. и то да се точно и уредно издае. Док се год власти и обштине непостараго барем у толико плату учителБску повисити и ову на време издавати, дотле ћемо све еднако, са незгодног матер1нлног станн наших учителн, у школи назадни бпти.

УПРАЗНЂНА УЧИТЕЛСКА МЕСТА. У нвни листови наши читасмо ових дана да, е упразнЂно учптелБско место I разреда у МеФенци о платом 500 фр. и у Денти Су епархш вршачкои) с платом 100 Фр. у новцу, 50 пожунаца жита 8 хв. дрва, 100 Фунти сланине, 50 Ф. соли, 25 Ф, доанв свећа и 4 ланца ораће земл§. —