Školski list

174

сме тек у трећем основном разреду започети и има се у ванредним необлигатним часовима извршивати. У оним гимназиама и реалкама, у коима се науке на ческом езику нредаго, нелачки е език облигатан предмет ученл, а тако е и чески у немачким реалкама и гимназинма. Где постои една гимназин, а долази у нго много ученика, кои нису кадри разумеги и примати науке на езику коим се у том заводу предае, тамо се има или у месту или у околини подгимназиа другога земалвског езика установити, или се имаго одвоена оделена са учен^м на том езику отворити. Та одделена започинга се са наннижим разредом а несмего се далБ од подгимназие простирати. Постолвши закони о обучавашо, у колико су овом закону противни, поставлнго се изван снаге. —

ВОСПИТАЛИШТЕ ЗА СИРОТЕ ДЕВОбЧИЦЕ. Добротворно друштво мађарских госпођа у Пешти основало е воспита.пшге за женску децу, ков е смештеко усобственоК кући друшгва тог иза грађанског стрелишта. Воспиталиште ово отворено е у среду 25 Ман, и првих дана дозвол^н е свакоме приступ да може видити намештаи и упознатн се са уредбама завода и с начином воспмтаванл ове деце У другим землнма има овакових завода много. Кад ће доћи време, да се н код нас Србала воспиталишта и одхранилишта за сиротну децу поднжу ?

ПРИЛОГ НА ФОИЛ ШКОЛСКОГ ЛИСТА. УСтапаруна летнби Николб дан у готру ношена е Литиа на водицу, где е тамошнБИ Госп. катихет Ј. Иоповић службу Божиго служпо а дечица школска путем и у капели умилно поаху духовне песме. После службе родителБИ деч1и и сеоске старешине приправише деци леиу ужину и проведоше с нБима у слободнои природи таи цели дан. Том приликом скуп.гЈшо е на Фонд ПГкол. Листа 2 Фор. 52 нов. а осии гога старателБ школски Лазар Божин поклонио е на исти Фонд 1 Фор — Сума ова предана е 2. К)шш уредништву овога Листа.

ПОКЛОН ШКОЛАМА. Високопречастни Г о с п о д и н ТеоФан Живковић архимандрит Бездински изволио е писмом од 1. Јунил о. г. наредита, да се одсада едан истисак Школскога Листа као н^гов дар шал^ србскои девончкои школи у Карловце, а други едноп сиромашкои школи. Благодарећи на ово« родолгобивом дару авламо, да ће се желБИ Високопреч. Гд. дарователи одма задоста учинити, и да ће се други н^гов поклон србскои обштинскои школи у Чобанцу код Будима шилити.

УПРАЗН1Ш0 УЧИТЕЛВСКО МЕСТО. Оставком г. учителн Милоша Симића упразн4но е учигелБско место у школи Буковачкои у