Školski list

323

а тице пер^м. Тице виде оштрће нег све друге жввотин§. У пливаћи тица стое ноге већма натраг. Ласте иду под есен у топлие земл^. Жабе живе на суву и у води. Граблвиве су рибе дугачке, узане и зубате. Зобово е зрно узано, а шенично широко. бчмово е зрно дугачко, а ражно кратко. Кокурузнћ е зрно крупно, а проино ситно. Нбуке имаго киселине, а крушке само сласт. Жита терак по осам стопа дуг корен. Лист има петлго, петелвку и шаку. Цвет има чашицу, круницу и плодницу. Плодница има прашлвике, сису и семе. Семе има кошуЛБицу беланке и занетак. Кукута, бунвка и млечнка отровне су билБке. Печурака има естивних и шш више отровних.

7. У вашака е ншшка дугачка у мачке округла, Гло^аве животвн^ имаго велике и широке преднлке зубе. Зверови обдан леже, а ноћу на грабеж иду, Чворци и чавке науче по неку реч говорити. По брду е сигурние ашити магарца него кона. У гусака е клгон дебео, у патака плвоснат. Лабуд е наша нпВвећа, а царић наИмана тица. Граблкиве су тице: орлови, нстребови. соколови, кобци, савулаге. Барске су тице: ждрал4ви, роде, чапл^, шлгоке, вивци. Лгобичица и хоргован рмаго лист налик на срдце. НаИбола су дрва уз друмове липа и багрен. 1овина е наВбол4 дрво за грађу у води. Куделл лан и памук, наибол!> су тикачке растин4. бстивне су глвиве: смрчци, ворганки, омолкке, царевача, кладушица. Отровне су глвиве: мувоморка, виловннча, коварка, лудара. Била и животинЈ имаго од светлости свое бое. У прашлвикама стои прашац, коим се била расплођаваго. СПродужиће се.)

Писмо II. Драгутина своме н^гдашн&м у д4тинству бившем учителго. Душевни Ранителго мов! Хитрост, с К010М си на мое прво писмо из Пожуна у твоа два разположена одговора, одговорио, не само похвалу; но и наИвећу благодарност заслужуе. СадржаИ пак нвиов, толико ми е задоволБио лгобопитство мое и душу мого успоко10;