Školski list

— 176 —

сваке године еве већа, силан свет се сломије, да види и да куни и да деци радост начини. А сада се и деца надмећу, ко ће шта лепше да изведе и изнесе, и ко ће и код своје куће да лепшим цвећем накити прозоре. Тај је обичај зацело врло лен како за естетичко васпитање, тако и за побуду на практични рад. Па вредно је да га и наши учитељи и учитељице по варопга и но сели прихвате, али да не остану код самог цвећа, него да постакну и подизаље патуца воћака, за које је од пеколико комада дасака лако начињен сандук као и за цвеће, па да буде и нама и нашој деци још више радовања. (Брзина светлосги). По најновијим испитивањима може се узети, да је та брзина у округлом броју 300,000 км. = око 40,400 миља (за 1 секунад), дакле нешто мања него што се увек пре узимало.

УШЖБША УЧИТШКА МЕСТА. — Тражи се учитељ у Мајишу. Плата је 340 ф., 0 дап. земље, 4 хв. дрва и слсбодан стаи. Од венчаља 40 н. Комиетовати могу само они, који су као редовни ученици положили у Сомбору учитељски испит с добрим успехом. Рок до Духова. Молбенице се шаљу цркв. шк. одбору у Мајиш(Ма188.) — Иа срп. иравосл. гимиазији у Сарајеву упражљена је катедра клас. Филологије и повеснице и једно спомоћничко место ва природопие, српски и нем. језик, које се има попунитн учитељем основних школа. Са првим местом спојена је плата од 1000 ф ., са другим од 000 ф ., а уз оба слободан стан и огрсв Рок до 10. јуна. Молбенице се шаљу г. Светозару Поповпћу, управ. срп. прав. гимназије у Сарајево. — Тражи се учнтељ у Доњој Тузли. Плата је 500 Фор., слободан стан и огрев. Од компетената се иште, да су вешти црквеном иојаљу. 1'ок до 10. јула. Молбенице се шаљу српској прав. црквено-школској општини у Доњу Тузлу. — Тражи се учитељ у Лесковици, Исти мора да зна поред српског језика још и румуњски и маџарски. Плата је 300 ф., 12 кметр. дрва п слободан стан. Рок до 15. јула п. р. Молбенице управљене на министарство про свете шаљу се унравном одбору крашовске жупаније у Лугош.

ЈАВНА КОРЕСПОНДгаЦИЈА. Преч. гооп. РаФ. Куки&у, протопресвитеру у Петрињи. Прпмили смо са захвалиошИу арвталату за г. учг/теља Милоша Дракулипа у Градишци. Лреч. х. Ов. БољариКу у Вемеи. Примили смо 1 ф. 50 н. за г. уч. Сабадоша, што смо забележили као ареталату до краја сеат. — Сл. школском е.еЛу у Бешкш. Сувишна 2 фор. рачунају Вам се у идуКу годину, ако друкчије не наредите. — Народној гиколи у Гачишту. И Вама су сувишни 50 новч. рачупати у идуИу годину.

Издаје II урођује: НЕШОЛЛ ђ. КУКЕШЕНЕШ.

Штампа Ф Битерман.