Školski list

кашинове. Тврђења ових наших научењака не осташе међутим неоспорена. Као погренгна нрогласио их је Рус Владимир Еачаповски у својој расправи, коју је држао 12. маја т. г. у сједници филолог . хистор. разреда југославенске академије у Загребу. Свакако ће ова научна размирица расветлити један таван лист наше повеснице. ~~~~ПППпГо л о г. 16. јуна сахрањена је у Новом Саду Катарана ДиматријевиИа, жена нростог реда ал' будне свести и пуна родољубља- У свом последњем завештају оставила је Фондовима „српске велике гимназије" и „српске вИше девојачке школе" сваком но 500 ф . Омладина из оба завода отпратила је своју добротворку до вечне куће. Вечан јој спомен међу нама ! ПРОМЕНЕ У ШШСТВУ. Нриликом министарске промеие у Србији одстуиио је досадањи минпотар просвете Стојан Бошковић, а на његово је место дошао Алимније Васиљевић. Драгиља Стокина, сврш. приправнида сомборска, поставхеп,а је за учитељицу девете класе 3. и 4. раз. женске школе у Зајечару.

УПРЛЖН ј ЕНА учитељскл шестл. — Тражи се учитељ у Чоки. Плата је 200 ф., 3 ланца земље, 20 пож. жита и 20 јечма или кукуруза. Рок до 20. јула. Молбенице се шаљу цркв. шк. одбору у Чоку. — Тражи се учитељ у Златици. Наставни је језик српски и мауарски Пдата је 300 ф ., 12 к. м. дрва и слободан стан. Рок до 15. јула п. р. Молбенице управљене на министарство просвете шаљу се управном одбору крашовске жупаније у Лугош. — Поново се тражп учитељ у Батти. Плата је 120 ф . у готовом, 7 Хл. жита, б Хл. јечма, 5 јут. ораће земље, 23 ф . за огрев, 10 акова кљука и б ф . као перовођа цркв. ошнтине. Од венчан.а и вел. укопа по 1 ф., од малог ногреба и парастоса по 50 н. и слсбодан стан са баштом. Даље је цркв. општина намерна да купи учитељу на ужитак осим гореозначене нлате још 12 јут. земље, чим за то добије дозволу од еиарх, властш Рок до 1. авг. Молбенице се шаљу г. Т>. Јанковићу, пароху у Батту. н. п. ЕгЛ, Гећегте^уе. — Поново се тражи учитељ у Збегу, предграђу сент-андрејском. Плата је 300 ф., 4 хв. дрва, 2 ланца земље и слободан стан. Рок до 1. авг. Молбенице се шаљу шк. одб. српско правосл. општ. у Сент- Андреју.

јавна кореспондшција. Добили смо на оцену дело „Ане Стацевићеве идеалисткиња," али рецензије таких дела не спадају у програм овог листа. — Молимо господу, која нису добила који број, да нам у рекламацији тачно означе, који број желе, да им пошљемо. Иначе пм нрепоручујемо, да се ув ек пре распитају на пошти, јер одовуд се сваком лист уредно експедује.

Издаје и уређуј* ; НИКОЛЛ ђ. ВУКПћБВКШ. (I Штампа Ф. Битерман. Г.'