Školski list

- „ШКОЛСКИ ЛИСТ" излази оваког 1. и 15. у меоецу. Претплата је за целу годину 3 ф., за 4 месеца 1 ф . а за Србију 8 динара годишње. Учитељи, који имају маљу илату од 300 ф ., богоолови и ириправници добијају лист у пола цене. Дописи и претплата шаљу се : Уредништву ,,Школско1 листа" у Сомбор.

•рНОЈ 4Ј, р® шорж 1, двгжстж 1§8о. јр@д. xii.

магистар свете Богословпје, окружни прота старобечејскп и члан патроната српске велике гимШазије у Новом Саду и т. д. преминуо 22. јула 1880. у С. Б-зчзју.

рпска црква и школа има опет да оплакује један велики губитак, нема им вите једног од њихових најревноснијих раденнка, јер Милан Костић ирестао је да живи. Жилан се родио г. 1839. у бачком селу Сивцу. Отац му беше имућан свештеник, те није никакве жртве жалио, да своју децу што боље изобрази. Тако је Милан свршио немачке основне школе у Петроварадину, а гимназију у Врбасу и Будиму. Пошто је увидео колики велики уплив има свештенство на наш народ, мислио је, да ће његове вредне руке наћи најобилније иоље за рад у свештеничком позиву и због тог оде у Ср. Карловце, где је свршио богословију. Пробавивши затим још две годинеу Пештиучећи права одважи се да иде у Кијево, гдеје даље две године провео као слушалац вишег курза тамошње духовне академије. Ту у Кијеву написао је на руском језику важно дело о српској цркви и добио је усљед тога динлому магистра богословије. По повратку свом у домовину оде на позив кнеза црногорског Николе I. на Цетиње за ректора богословскоучитељског завода и надзорника црногорских школа. У Црној Гори провео је три године дана. Ту је он неуморно радио за подизање школа и образовање учитеља. Велике његове заслуге на том нољу од чести је сам забележио у знаменитом свом делу „Школе у Црној Гори," али много више знају за њих Црно-