Školski list

- 352 —

лендара и „Паћчевац," кога је издала штампарија браће Јовановића у Панчеву и који је ушао већ у десету годипу. Од слика, које се налазе у овом календару, поменућемо слику опе куће у Хебу, у којој је несретни српски деснот Ђорђе Бранковић II. своје последње дана проводио и у којој је и умро. Нека места из чланка уз ту слику многе ће занимати. Чланком „Ђакова буна у Банату" умеће сеуповесницу нашег народа један лист, ког не бепте до сада у њој. — Од књижаре браће Јовановића у Панчеву добисмо даље ове нове илустровапе књиге: „Кита цвећа за добру децу" цена 10 новч.; „Дечији врт" (у тврдим корицама) цена 24 н.; „Зверница поука и забава за децу" цена 30 н.; „Прича о црвенкапи" цена 30 н.; „Прича о пепел.узи" цена 30 н.; „Прича о мачку у чизмама" цена 30 н. Све те књижице написане су за децу, пуне су бојадисаних слика и нема сумње, да ће деци правити велику радост. Цена је саевим умерена. За дарицање деце о долазећим празницима дошле су ове књиге као наручене, те их препоручујемо нажњи српских родитеља.

ПРОШШ У ШКОЛСТВУ. Уо.т.ед промеие пладе у Србији одступио је досадањи министар просвете А. Васиљевић, а иа љегово је место дошао познати срнски кљижевник Сто.јан Новаковић. Нр. учитељ у Чепину Ђура Јовановић постављен је за пр. учитеља у Зрињској. Досадањи учитељ 1. и 2. разреда централне школе у Сомбор5 - Стеван Коњовић изабран је за учитеља 5. и 6. разреда исте школе. Из Лијевна добисмо изјаву тамошње српске цркв. општине (али без печата ошптинског), у којој се вели, да су тамо за Ј^читеља и учитељицу изабрани Иера и Јелка Борић, а Јово Шестановић да је учитељ само једие иартаје.

ЈЛВНА КОРЕСПОШНЦШ. Сл. српска школа у Модошу. Кад доплатите још 82 н., добијаћете лист до краја 1881. А ако додате томе још 1 ф . 50 н. добићете и све друге бројеве од ове године, осим 2. 3. и 6., којих више нема.—Сл. црквено-школској општини у Д С. Иван. Од Вас смо иримили 3 ф . као претплату на III. Л. за г, 1880. Ко признаницу жели, молимо да нам пошље биљегу и марку. — Г. Сави Теодоровићу, богосл. IV. год. у Карловцима. Срдачна вам хвала, што иам посласте исиравак.

Пздаје II уређујс; ННКОЛЛ ђ. 1)} КОћЕВЕШ, Штамна Ф. Битерман. \