Školski list

— 96 —

хова породица. Опело је иравославно и но себи дивно, али у овај мах духовие песме и дивни обреди свете цркве наше дјејствоваху нобожно и умилително на срдца свију слушалаца на и страног отменог света. Кад се заноче нојати: „Придите носледнее цћловате" пристуни цар, целива покојнику руку и опрости се с њиме, то исто учине и сви чланови царске породице. Затим протодјакон провозгласи „Вјечнују памјат" а сви присутни клечећи на колени помоле се Богу за душу унокојеног страдалца; после тога цар нокрије лице покојниково порфиром и са својом браћом и страним нринцевима однесе ковчег иокојников до гробнице, над којом митрополит повгородски пошкропи покојника у трииут светом водицом и поспе земљом; то исто учини и цар и остали чланови нородице, а затим се заклопац на ковчег -стави и овај се у гробницу спусти уз тужно појање. — У нол два часа свечаност се ова завршила, а у вече већ је гробница била покривена плочом и над њом је стављена икона „Нерукотвореног образа Спаситељевог." —- У исто време у Исакијевској саборној цркв. служена је служба и панихида (иарастос) у присутству десет тисућа народа и један протојереј говорио је слово; бугарски ђаци и оФицири давали су у исто доба у Казанској цркви панихиду цару Ослободитељу свом, а на самом месту грозног убиства пред иконом матере Божије држали су панихиду јединоверци старообредци руски. На свом ће се месту скорим на добровољне нрилоге подићи црква а у близости њеној добротворни заводи за васпитање сирочади и за безплатни стан сиромашних раденика. (Из Н. В.) (На женској гимназији у СофијгС) постала је, како дознаје „Н. и.", ревнатељицом гђца Клотилда Цветишићева, родом ХрваТица и бив. учитељица загребачке више девојачке школе. Генерални иншпектор школски у Бугарској је Стојанов, који је иолазио прашко свеучилиахте. Опште се хвали његова ревност и подобност.

УШНЖНА УЧИТШКА МЕСТА, 'Гражи се учитељ у месту Пивница у Бачкој. Нлата је 105 Фр. готових, 1/2 сесије ораће зенље, 4У 2 јутра јарошке вемље, 25 мер. жита, 41 Фунти соли, 100 Фунти говеђине, 10 Фунти све!>а, 3 хв. дрва, 3 хв. сламе. 1 меров пасуља и слободан стан са баштом. Од укона 50 нов. Рок до 15. анр. но српском. Молбениде се шаљу месном шк. одбору у Нивница.

ЈЛВНА КОРЕСПОНДЕНЦШ. Прикази више новијих кљига, које су нам послате, изаћи ће у идућем броју. Г. М. А. Србину Босанцу у Приједору. Пошто сте тако јако ,,жедни науке" слаћемо Вам лист у ио цене, али бесплатно не можемо. Још се могу добити сви бројеви „Школскога листа" од ове године. Издаје и уре^ује: ШШОЛА Ђ. ВУШГКЕВЕК.

Штампа Ф. Битерман.