Školski list

— 320 —

постављен је за учитеља у Јаљи. Бив. учитељ сарајевски Светобар Арсенијевић постављен је за пр. учитеља у Остружници (у Србији). Сврш. приправница Марина Крестића постављена је за учитељицу у Молшрину и сврш. ирииравница Марија Бошњакова за учитељицу у Надаљу.

УПРАШБЕНЛ УЧИТЕША МЕСТЛ. Тражи се учитељ у Ст. Бечеју. Плата 500 ф , стан вји 200 ф ., за послугу школску 40 ф ., за огрев 52 ф . 50 н. и за нисаће ствари 12 ф . 60 н. Рок до 8. нов. Модбенице се шаљу цркв. шк. одбору у Ст. Бечеј. — Тражи се у Н. Саду учитељ са платом од 500 ф ., 150 ф. станарине и 50 ф. ва огрев ; даље једап путујући учитељ са платои од 400 ф ., 50 ф . за огрев и станом и најпосле управитељ за тамошње срп. осн. нар. школе са платом од 500 ф ., 150 ф . станарине, 50 ф . за огрев и 30 ф . наушала. Рок до 14. нов. Молбенице се шаљу месном шк. одбору у Н. Саду. — Тражи се учитељ у КетФељу. Плата 72 к. жита, 156 ф . 20 н., 4 ланца земље, 6 хв. дрва, 4 хв. сламе, за погреб 1 ф . и стан. Избор 1. нов. Молбенице се шаљу цркв. шк. општини у КетФељу.

„НАРОДНО ОСЛОБОШИВ" н „школски жт". Одкако је иочео „Школски лист" ионово да излази, изложен је он јавннм и иотајнум насртајима једне иакосне клике, коју ми добро иознајемо и која је сматрала сада ево за нужно, да нас својом жучи обасие и у 7. бјроју „Народног ослобођењаиолитичном листу у Веограду, што га је иокренуо иређашњи уредник „Новог еека". Истијв у том иоследњем листу ссвалом обасииао „Школски лист", а сада ироменув иреко но& своје иолитично становиште, мислио је да треба да доиуни своју хермелинску ирироду и својим одношајем ирема нашем листу. На суд, који излази иод фирмом човека, у ког су назори тако мало консолидовани, није заиста вредно обзирати се, али нека ииак читаоци нашег листа виде с каквим иротивницима имамо иосла. Они добро зна,ју, да се ми боримо за самосвојност наших гикола и нема ни једне речи у нашем листу, која би иоказивала, да се ми слажемо са однарођивањем сриске школе; али за очување наших школа од маџаризације нисмо ми сами доста снажни, у тој борби нужни су нам још друш савезници и ми се у одсудном часу некемо заиста из ње уклонити. У ово доба године иуне су све иедагошке новине извештаја о учитељским скуиштинама и зар је онда то за ирекор, ако је тако и у нашем листу ? За неучитеља може тада да буде лист иразан, али је нагиа ирва дужност, да се обзиремо на иотребе иублике, ради које лист излази и тако &емо и одсада чинити. Из других новина ирештамиали смо само „Збор главног иросветног савета" и „ Учитељску скуиштину на Цетињу" ито снамером, да са та два значајна догађаја у сриству уиознамо и наше учитеље, а не што небгс имали што друго у лист да сместимо, јер хвала Вогу има у овом уредништву још толико интелектуалне снаге, да може и без ирештамиавања да одржи лист на достојној висини. „Ћар. ослобођење" нашло јс, да је наш лист због тога тобоже „иразан", што не&е иико да иише бадава. НеобзггруИгс се на то, да су скоро сви иоле знатни иедагошки иисци на овој страни сарадницгI нашег листа, игстамо му , колико је и у самој Еемачкој иедагошких листова, који дају награде? Али мг1, би зацело давали и награде, да нешто „ТПколскн лист" има, онолико иренумераната, као што се иривиђа злобном иеру нашег наиасника. Лист без иотиоре неби аисолутно могао да излази и не треба се илашити, да Ие нгг уредник ни гл. сарадник одебљати од „леие награде из дисиозиционог фонда" (!!) А то би канда ту клику највише болело! Због тог гг морамо с ирезирањем да одбијемо недотуиавне насртаје, који мисле да &е граматикалним умаљивањем гшена омалоуважити људе, који су уз сваковрсне жртве у најмучнгсје доба имали одваЖност, да растројено учитељство иозову , ди се ирикуии у једно свесно тело, које Ие у стању бити, да одоле искушењгша и да ирииреми себи и сриско) школи боља времена. УРЕДНИШТВО „ШЕОЛСКОГ ЛИСТА«.

ЈАВНА К0РЕСП0НДШЦИЈА. Г. М. Р. у Медини. Рекламоване бројеве смо послали. Оно друго донећемо чим буде места. Г. Св. М. у Земуну. Изаћи ће у идућем броју. Цр^Г" Како се скорим павршује годнна, молнмо ону госиоду, која нам што дугују за лнст, да свој дуг гато нр< иалире, Издаје и урфје: ШШОЛА Ђ. БУКИЋЕБИЋ.

Штампа Ф. Битерман.