Školski list

ЖЕ0Ј1СЕ11ИСТ. „ШКОЛОКИ ЛИСТ" издааи сваког 15. и последњега у месецу. Претплата је за целу годину 3 ф ., за 4 месеца 1 ф . а за Орбију 8 динара годишње. Учитељи, који имају мању плату од 300 ф ., богослови и приправници добијају лист у пола цене. Дописи и претплата шаљу се: Уредништву ,, Школсксп листа" у Сомбор. Бр. 12. У Сомбору 30. јуна 1383. Год. XV.

БАСНЕ И СКАСКЕ КАО ВАСПИТНО СРЕДСТВО.*) Знатио забавно и васпитно средство за малу децу без сумње су ирииоветке. Не привлачу ли зар оне и човека у сваком добу, кад су добре по Форми и садржају, па како да се за њих живо не интересује дете, које је поред своје кратке прошлости још пуно жеђи за мисли и слике из живота! Али баш та непрекидна, скоро незаситна готовост деце, да слушају приповетке сваке врсте опомиње нас, како је јако важно, да пазимо на избор материје за приповедање. Чиста њива детиње душе приступна је сваком семену и добро и зло хвата у њој једнако корена. Непојмл,иво је, како се могло све до наших дана да одржи мишлење, да су басне и скаске згодна духовна храна за нежно дечије доба. Има шта више и сада многих педагога, који словом и писмом подржавају то мишлење као умесно. Добро и за дух у истини корисно нојимање приповедака те врсте могуће је тек пошто разум дође до неке извесне самосталности, каква се по правилу не налази погледом на басне пре девете или десете и погледом на скаске пре 12. —14. годипе Тек за децу, која су у тој мери сазрела, на месту су те две врсте прип^ведака. Дете има у првим годинама, у којима му се самосвест истом буди, још доста посла да схвата и нОЈИма збиљски живот. На земљишту тога ваља оно да иостане најпре сигурно и да се научи да га увек лако нађе, пре но што се сме подухватити — без опасности, да неће заблудити,—да помало излета у песнички Свет мисли, за који се иначе разумевање лепоте истом доцније развије. Еасне и скаске у детињском добу збуњују и

*) Одломак из вр.хо ваљанога дела ,,1Јаз Висћ с1ег Е 21ећш)§ аи ^еИо ип(1 8ее1е. 1'"пг Ае14егп, Егаећег ипс! Бећгег. Уоп 1)г. 1). 6 М. 8сћгећег. 1^е!р21<»."