Školski list

- 32 —

[Друштво св. Јеронима у Загребу) броји 6232 члана. Главница му је износила концем ирошле годкне 84.389 ф . Календар „Даница", што га то друштво изда.је, тискан је у 23.000 ексемплара.

Н Е К Р 0 Л 0 ■ Г Др. Вихард Ланге у Хамбургу, познати издавалац педагошког чаеописа „КћетЈвсће В1аЦег и најзнатнији ученик Дистервегов нашао је гроб у морским валима. Тегака меланхолија, у коју је нао иосле смрти своје жене (| 4 дец. 1882.), нагонила га је на самоубијство. Сахрањен је 10. јан. уз велико учешће целога Хамбурга.

ПРОШЕНЕ У ШШСТВУ. Потврђени су деФинитивно на својим местима учитељи у Чуругу Јосиф Бугарски и Александар Јанковић, учитељ у Горњем Ковиљу Душан Димић, учитељ у Каћу Кувман Јоцић, учитељ у Мошорину Александар Докик и учитељ у Тителу Јоваи Мирилов СоФија Горјанчевића постављена је за ир. учитељицу у Подгорцу у црноречком округу. Свршена ирииравница Зорка Кајићева изабрана је за учитељицу у Фочи.

УШЗЗШНА УЧИТЕЉСКА ШЕСТА. — Тражи се црквен певац у Винковцима. Плата 350 Фор. и доходак (без стана.) Компетовати могу свршени приправници и богослови. Молбенице до половине Фебруара нредседвшитву српске правосл. цркв. општине у Виаковцима.

ЈША КОРЕСПОДЕНЦИЈА. — Сл. општипском поглаварству у Вел. Радинци. Претплата на цдлу годину износи , ! ) ®р., а Ви сте нам ва три школе за по године послали 7-50 фр. Изволите дакле послати још 1-50 Фр и онда је претплата на целу годину намирена, а ми ћемо Вам тада одмах послати вахтеване намире. Г. М. Р. уч. у Кузмину. Захтеване бројеве послаћемо Вам за 1 ф. Г. Ст. У. уч. у Петриши. Претплату смо Вам вабележили само за по године. Зашто не настојите, да се тамошња општина претплати као што је пре увек чинила- Г. Ђ. Ј. уч. у Војци. Рекламоване бројеве посласмо Вам бесплатно. — Г. Г. Ш. уч. у Гацком. За лист примамо све, што је написано добро, а према нашем је програму ЦРјГ" Молимо све пријатеље „Школског листа," да се заузму, да се исти већма распростре но што је до сада случај. Само тако осигураће се опстанак овоме листу. Данас је на жалост још врло много српских учитеља, којима он никако ие долази у руке. Цена је означена на челу листа. Још имамо потпуних примерака од „Школскога Листа" загг. 1881., 1882. и 1888. Сваки од прва два течаја стаје 1 ф . а. вр., а течај од 1883. год. 3 ф . а. вр.

Издаје и уређује : НИКОЛА Ђ. ВУКИЂЕВИЂ.

Штамиа Ф. Битерман.