Školski list

— 48 -

као „свршен," него као „почетник." Неирекидним радом на самоме себи, неуморним приватним учењем раширио је он свој духован хорнзонат. Али таким начином усавршавања стиче се и ваљан характср и Грубе, ма да је имао многе пријатеље од уплива у немачкој држави, није се инак никад по лакомио, да се њиховом помоћу ноине на друштвеној лествици, него је нретноставно да мирно и скромно живи у Врегенцу. Колико је одан био своме првобитном сталежу, вади се најбоље из његове последње опоруке, којом је оставио Форарлбершкој учитељској задрузи, суму од 5000 марака. Хиљадили се такви учитељи ! Као што из „Гласа истнне" дознајемо на измаку месеца Новембра прошле године преминуо је у манастиру Малој Ремети стари духовник Венијамин Василије Бороцни у дубокој старости својој. Покојник је свргиио учитељску школу у Сомбору 1823. године с отличним успехом. Био је неко време учитељ и ђакон у Кулнину. После смрти своје сунруге ступи у монашки чин. Много је читао, бележио и писао у Срнском Народном Листу, Седмици, Љетоиису и у Школском Листу између 1859. и 1869. године. У млађе своје доба често је и слово Божије проповедао. Био је дужз времена администратор иарохије у Шаренграду, Ердуту, а неко време и у Пешти. Бавио се скупљањ?м народних старина и са историјом. Заузимао се радо за благо цркве и напредак народни. Нека је вечни покој заслуженом старини, трудбенику народном и просвећеном служитељу олтара Божијег. _ ДРОМЕНЕ У ШШСТЗУ. У статусу учитељства петроварадпнскога округа унапређени су учитељ Тодор Марвћ ив 3. у 2., а учитељи Ђура ЈосиФОвић, Алекса Падејски и учите.мхда .Јулијана Карајанковића из 4, у 3. шгатни разред Учитељ у Кореници Коста Дивјак унаиређен је из 4. у 3 шгатни разред. Свршени прииравник Богумид Прица именован је нривр. учитељем у Платичеву. Сврш. првиравник Кузман СтеФановић постављен је за пр. учитеља у Жабљу, а снрш. приправник Светозар Суботић за учитеља у Бјелини.

УПРАЖ&ЕНА УЧИТЕЈБСКА ШЕСТА. — Тражи се учптељица за женски ручни рад на српској комунаљној 4 -школи у Панчеву. Плата 200 фр. и 60 ®р. станарине. Молбенице до 10. марта по нов. кал. варошком управном одбору у Панчеву. — Тражи се учитељ у Ченти (Леополдова.) Шата 460 ®у., стан и огрев. Молбенице до 15. марта по нов. кал кр. школском надаорништву торонталске жупаније у Вел. Бечкерек.

ШША КОРЕСНОДЕНЦИЈА. Г. Б. Поповићу уч у Бега Ст. Ђурђу. Молимо да упозорите тамошњег г. школског стараоца, да лист, што га је тамошња школа лане примала, није плаКен. За послату претплату слаКемо ове године лист по Вашој жељи, али настојте, да се и лањоких 3 фр. плате.

Молимо све пријатеље „Школског листа," да се заузму, да се исти већма распростре но што је до сада случај. Само тако осигураће се опстанак овоме листу. Данас је на жалост још врло много српских учитеља, којима он никако не долази у руке. Цена је означена на челу листа. Још имамо потпуних примерака од „Школскога Листа" за гг. 1881., 1882. и 1883. Сваки од прва два течаја стаје 1 ф . а. вр., а течај од 1883. год. 3 ф . а. вр. Издаје и уређује ГнИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ. Штаапа Ф. Битерман.