Školski list

- 28 —

Известитељ чита своју I, резолуцију: „Приговори да пучка школа градивом науковних основа прописаним наредбом од 24. коловоза 1875. бр. 2949. преобтерећује школску младеж с педагогичко-дидактичкога гледишта јесу нетемељити с разлога: а) Што зрела деда уз марљив рад учитељев све прописано лако сваћати могу. б) Што сви народи исте предмете у својима школама његују, и ми би се натражњаци показалн, кад би који из народне школе изтиснули. в) Сви се ови предмети у јавном животу употребити могу и од опште су вредности, јер младеж у толико образују да данас сутра самостална и слободна у својем раду постане." (Продужиће се.)

СБЕТОСАВСКА СВШНОСТ У СОШБОРУ. Празник нросветитеља србског Светога Саве прославили смо и ове године у Сомбору најсвечаније. Кад је нрво звоно на службу Божију звонило освећена је водица у просторијама средсредне народне и више девојачке школе у прасутству управитеља и свију учатеља и учитељица као и све школске младежи. Службу Божију у Св Ђурђевској црква служио је иајпречастнији господин иротопресвитер с ђаконом, а на служби чињен је сномен умрлим трудбеницима и добротворима учитељске школе наше и освећено је кољиво исте школе. Мешовити приправнички лик под управом својега наставнака г. Драгутина Блаагека одпојао је целу службу Божију по композицији К. Станковића. По свргпетку црквене светковине ишлн смо с литијом у учатељску школу, којом приликом је толико народа било, да су јелва свештеници и наставници учитељске школе са својим ученицима могли кроз иорту и ходник у велику дворану учитељске школе доћи. Ту освети г. нротопресвитер са два свештеника и два ђакона водицу, а затим је привремени катихета и свештеник нреч. г. Младен Борђошки говорио слово о дечијем васпитању, које је затим овом уредништву предао, и које у данашњем броју озго саобштавамо. Слово је било од многобројног народа пажљиво саслушано и са бурним усклицима пропраћено; затим се одпоје свето савска песма и поднесе ирисутнима кољиво да окусе. После тога уз пратњу звона и нојање тропара Светоме Сави врати се литија у храм Божији, а са тим се и ова лепа црквено народна светковина заврши. В.

ПЕБАЊЕ СВЕТСШ ПЕСАМА и теме за декламовање у народним школамаМи с певањем еветских иесама и са темама за декламовање стојимо и данас у школи врло неуређено. Нема ни у наставном плану ближих определења, него се само каже : да деца појетичке саставе, које лепо читати знају, уче на памет и да декламују, а неке и да уче певати; а код певања се каже: да имају деца да иауче невати н неке одабране светске песме, што се у читанкама еалазе. Ово је дакле остављено готово са свим на вољу учитељима, те онако се и ради у сваној школа другчаје а у многој никако, ил врло неудесно. Има где се декламују и невају песме не само из читанака, него и друге, па ту их има и врло незгодних; нити су арије побрже и веселије, нити је текст за дечија осећања. Онда кад су читанке састављане и наставни план нрописан, није се ни дало одабрати, као што би се сада то могло учинити. Данас има песмица за декламовање на избор и у збиркама и књигама, а особито у