Školski list

— 136 —

пришвничка хтп.

Чуј нам топлу молбу, Боже, Свемогући створитељу, Владаоче васелене! Испуни иам скромну жељу, Што нам топло, жарко згрева Српско срце, српске груди. Жеља нам је: да будемо Учитељи, вредни људи. Испуни нам жељу, Боже! Све се Теби лако може. У нама се пробудила Једна скромна жеља само : Да свој народ — просте људе Учимо, да настављамо, Да не буду — што-но веле Код очију својих слепи. Одржи нам ову жељу, Одржи је и окреии! Испуни нам жељу, Боже! Све се Теби лако може.

Дај нам здравља, да свршимо Учитељску школу здрави, А и кад за учитеље Твоја воља нас постави, Да свршимо добро, лепо Сви науку започету, Да будемо понос као Учитељи српском свету. Испуни нам жел 3 у, Боже! Све се Теби лано може. Наш иосао, кад будемо Учитељи, благослова, Да не буду узалудне Наше муке и трудови, Да будемо дика, да се Народ свагда дичи с нама, Да нас народ обасипа Заслуженим похвалама! Испупи нам жељу, Боже! Све се Теби лако може. Ив. М. ПоаовиЛ.

школске вести. Прва обшта србска учитељска скуаштина у Сомбору. На челу овога листа саобштен је нозив учитељског збора у Сомбору на обшту србску учитељску скупштину, која ће се 26. и 27. Августа у Сомбору држати. Нредмети саветсвања изложени су у горњем позиву. Школски Лист, као свагдашњи верни пријатељ србског учитељства, с радошћу поздравља ову учитељску скупштину и с иоуздањем се нада, да ће се учитељство србско позиву овом сомборског учитељског збора достојно одазвати и на скупштини тој својој за благо школе и за подизање угледа учитељског својски делати. У то име добро нам дошли учитеља и учитељице наше у Сомбор! Скутитина комуналних учитеља жуианије Бачке држаће се 11. и 12. (23. и 24.) Августа у Баји. На овој ће скупштини учесгвовати и учитељи и учитељице ербских покомунаљених школа у негдашњем округу шајкашком Србска виша дквојачка гикола у Панчеву. Као што из штампаног извештаја дознајемо, било је унисано у овој школи 1885 — 6. године и то у I. разреду 13; у II разреду 13; у III. разреду 12; у IV. разреду 6 ученица. Свега дакле било 44 ученица. На свршетку школсне године било је у школи 40 ученлца. Од ових ученица су 35 из Панчева, а 5 са стране. — Уводни чланак овог извештаја нод насловом: „После дванајест година" у кратко показује рад тога вашег завода, нашег од цостанка