Školski list

ШеолсекДист „ТТТзсо.до:в::и ЈХ.3%ст" излази једанпут у месецу. Иредплата је ва деду годину 1 ф. 50 новчића, а ва Ор(5ију 4 динара. Учитељи са малом илатом, као и богослови и приправници, добијају лист у пола цене. Дописи и предплата шаљу с.е: Уредништву ,,П1колског Жиста" у Сомбор. Бр. 9. 7 Сомбору, 10. Септембра 1887. Год. XIX.

,41». 1>01М>1; НАТОШЕВЕШ, СРБСКИ НАРОДНИ ГЛАВНИ ШКОЛСКИ РЕФЕРЕНТ, ВРХОВНИ НАДЗОРНИК СВИЈУ ПРАВОСЛАВНИХ ВЕРОИСНОВЕДНИХ СРБСКИХ НАРОДНИХ ШКОЛА У МИТРОПОЛИЈИ КАРЛОВАЧКОЈ, ПРЕДСЕДНИК „МАТИЦЕ СРБСКЕ" И НАРОДНИ КЊИЖЕВНИК СРБСКИ ii т. д. РОБЕН 25. МАЈА 1821. У СЛАНКАМЕНУ, ПРЕСТАВИО СЕ НОЋУ ИЗМЕЂУ 10. и 11. ЈУЛИЈА 1887. ГОД. У ГОРЊЕМУ КАРЛОВЦУ.

II.

ридесет и пет година делао је незаборавл>еви нага добротвор Др. Ђорђе Натошевић на србској педагогијској и народној књижевпости, њему је било стало само до тога, да народу нашем даде у својим списима најбољу душевву храну, да народ поучи, освести, иросвети и усрећи, а није му било стало ни најмање до славе и до књижевничкога гласа, на зато се он редко, врло редко и подписивао под своје списе, држећи се строго оног начела: „Не треба иитати ко пише, него шта се пише"! Тридесет и пет година писао је Натошевић по листовкма и часописима, по календарима и у засебним књигама све, што се односи на иоуку и образовање, на умно, морално, здравствено и матермјално унапређег.е и усрећење србскога народа и сваког појединог чла! а милог му Србства.