Školski list

— 138 —

НОЕ0 Уредништву овога листа достављепе су следеИе к/шгс на приказ: •Земљоаис за гиммазије, ио најновијем мипистарском упутству написао др. Ј. ХунФалви, смађарског нревео Милан А. Јовановић, гимн. нроФесор. Прва свеска. Земљопис Европе. У Н. Саду. Штампарија браће М. Поповића. 1887. Цена 80 новчића. •9 емљочис за гимназије , по најновијем министарском упутству нанисао др. Ј. ХунФалви, с мађарског превео Стеван Милованов, гимн. проФесор. Друга свеска. Азија, Африка, Америка, Аустралија. Издала српска велика гимназија Новосадска У Новом Саду, штамнарија браће М. Поповића. 1887.

ЈАБНА ЗШАЛНОСТ. Најнреподобпији госнодин игуман и настојатељ манастира Ковил.а : Мирон Т> о р ђ е в и ћ благоизвалео је овдашњој школи краспу икону светог Саве подарити, на ком нлеменитом дару како у име своје, тако и у име школске младежи најтоплије се захвал.ујем. Исто тако и преподобном оцу намеснику: ЈосиФу Рацковићу, који је лепим књижицама обдарио ваљане ученике о испиту. ДЛњи Ковиљ, 1888. год. Иван М. Попови^, учитељ. Потписани налази за своју дулгносг, захвалити Славној српској црквено-школској општини у Сарајеву, која је изволила кроз пуне три године испомоћиме, да сам могао учитељске науке довршити. У Бос. Костајници, 18. Јулија 1888. год. Нзкола МариНОВИб, гпршени учит. пЈгипранник.

СТАНИВО ЗА ИИСМАРИЦУ. Подписани зготовио је станиво за писмарицу са ковчежићима, у којима су преклијете за две врсте писмена (ћирилицу и латиницу). Овака станива налазе се већ одавна у сомбореким србским школама. Нена је оваког једног стаиива 12 Форипти и може се добити код подписанога у Сомбору. Кузман Кикар столар у Сомбору. Станива, која г. Кузман Бикар столар у Сомбору прави, зготовљена су по нрилици усавршених станива, које је покојни вештак србски Теодор Станојевић Милаков на моју препоруку још нре 16 година направио и која се као врло целисходна у нижим разредии* свију сомборских србских школа унотребл»ују при нознавању писмена и првом считавању србском и мађарском. С тога од своје стране особито препоручујем свима школским одборима и учитељима, да вешто израђена станива по овом начину, која сада јецино г. Кузман Бикар столар у Сомбору израђује, за своје школе набавити постарају се. Н. Ђ- Буки&еви&, ттривр. срб. иар. главпи школс.ки реферепт*