Školski list

— 192 —

борском Одбору. — Јован ХристсФоровић грађанин суботички, којв се 31. Октобра о. г. у вечност преселио, оставио је цело своје имање у вредности од 10.000 Фор. на стинендије за србске синове, који се уче науци лечничкој, мерничкој, вемљоделској или шумарској, Подпоре ириправницима сомборским. Славна имовна обштина бивше иетроварадинске пуковније у Митровици подарила је из своје закладе стипендије од 200 Форинти сљедећим питомцима србске учитељске тколе у Сомбору: Стевану Вујадиновићу приправнику III. разрсда из Бежаније, Вукосави Лубеновој и Душану Глумцу приправницима I. разреда из Голубинаца. Иста обштина осим мањих подпора, које даје неким праправницима II. разреда, одредила је за ову годину подпоре по 100 ®ор. овим приправницима I. разреда : Александри Драгичевићевој из Ст. Пазова, Еузману Сакулцу из Бежаније, Вељку Анокићу и Фнлину Борићу из Митровице и Стевану Мамузићу из Сурчииа.

Исправак. У чланку „Срп. нар. школа," који је у 8. и 9. броју овога листа ттампан, има ноколико вамашнијих погрешака, које смисао кваре, те се овим исправлЈају. Тако у 8. бр. сгр. 135. стоји: „.... наићи ће у КН .И8И и на такова, која га морају изненадити," а треба : „.... наи!.и ће у кнлми и на такова места, стоји : „дете створ," а треба : „дете није створ." У истом бр. стр. 153. стоји : „оно тврдим," а треба: „то тврдим." У истом броју и на истој стр. стоји: „ту ће и сам видети," а треба: „тај ће и сам видети." У истом бр. ва стр. 156. стоји : „Навео је тек поједине речи без сваке свезе на примедбу, те мисли, да је нешто доказао," а треба : „Навео је дакле тек поједине речи без сваке свезе, на то јс надовезао своју заиота критичну примедбу, те мисли да је нешто доказао. У истом бр. стр. 157. стоји : „након две год. ето тврди, да је мојо суђсље неправилно,"а треба: „након две год ето тврди, да је моје суђење у кљизи неправилно" итд. М. К.

УШЖ&ЕНА УЧИТШКА ШЕСТА. — У Парага (у Бачкој) на срб. вероисповедној школи тражи се учитељ. Плата је 300 Форинти, 40 Фор. за повторну школу, стан, четврт сесије земље, два ланца лединске земље и гумно. — Рок до 6. Децембра. — У Орловату на комуналној школи тражи се учптељ. Плата је 300 Форинти, за појање у цркви награда од 100 ФОр, а за обучаваље младежи у појању 00 Форинти, стан, огрев и 1 ланац земље. Молбенице се местном школ. одбору одмах имају поднети. — У Јазку котару Иршпком с платом 450 ф . станом с вртом, у име огрева 40 ф. — У Павловци у истом срезу. Плата је 400 Фор. стан и огрев. — У Острову у котару Вуковарском. Плата је 350 Фор. стан и огрев. — У Грабовци у Илочком котару, плата је 350 Фор. стан и огрев. — У Лазама у Винковачкоме котару, нлата је 350 Форинти стап с вртом и огрев и за појаље награда од 60 Форинти. — Рок до 28. Новембра по новом календару. Молбенице управљене на вис. кр. хрв. земаљску владу имају се прско дотичне котарске власти поднети.

Више од половине србских школа и многи учитељи примају „Школски Лист," а за н.ега предплату не шаљу. Осим старих дужника имамо од 1885. године до данас на дугу најмаше 400 Форичти, а толико је нуждно, да се сви издатци за ову годину подмире. Ми смо штапаном дописницом по ново нозвали многобројне дужнике наше, да за 8 дана дуг свој исплате. Надамо се, да ће сви, који су позив добили, настојати, да нам што пре дуг свој, относно дуг својих обштииа, намире, како би и ми наше дугове око издавања и уређивања „Школскога Листа" већ један цут разчистити могли. Изчекујући на подмирење дугова, јављамо, да ће последњи број „Школскога Листа' 1 тек с концем месеца Децембра изићи. Адшгаистрација „Школскога Листа."

Издаје и урЕђУЈЕ: НИКОЛА Т). ВУКИЋЕВИЋ.

Штампарија Ф. Битермана у Сомбору.