Školski list

— т

говорио у свечаној седници „Матице Србске" о св. Сави Аркадије Варађанин. Хамлет (наставак) превео Ј1. Костић. Грађа за ђеогра®ију Црне Горе од Ж. Драговића. Књижевноет. 1'ласник из србског и словенског света. Цена је овој књизи 70 новч. „0 србском језику " од Јована Бошковића (скупљених списа свеска II) У Београду у штампарији краљевипе Србије. 1888. год. Дечије, уадовање I., II, III. и IV. лепе слике различитих животиња са пригодним стиховима у тексту. Издање Мил. Каракашевића у Сомбору. Цена сваке свеске 10 нозч. или 20 пара дин. Дечије забаве у слици и речи I., II., III и IV. Свака свесчица стаје 4 новчића или 10 иара дин.

КМЖЕВНИ НАТЈШЈ. Прошла главна скупштина „Сквеза хрв. учит. друштава" одлучила је, да се пригодом савезне обће учитељске скупштине будућих великих школских празника има свечано отворити „Хрв. учитељски дом." Да се код те прилике наше пучко учитељство у што лепшем виду ирикаже и с-вому народу и странском свијету, разнисује се овим награда од десет дуката у злату за најбољу расираву о питању: Ђ Што се од садање иучке гиколе мора захтијевати, да се не занемари 1(,езина задаГм?" На основу те расправе дебатовати ће се у реченој скупштини о том питању, па за то јој се имају додати и сходне резолуције, које би се имале прихватити. Ну да расправљање буде што зрелије, а сиупштинари да се за то што боље приправити могу, то ће се расправа, која се најбол.ом провађе, скупа са резолуцијама за времена штампати у „Напредку," ну о.ча се свакако има тако удеситв, да не иремаши једап тискани арак истога листа. Натјечајни рукописи имају се сре,д,ишњему одбору „Савеза" припослати до конца ожујка 1889. (по и. к.); ^ли не смеју нодписани бити по дотичном саставитељу, него његово име и презиме има се додати у носебном запечаћеном листу, извана са каковом пословицом или изреком, која се налази и на челу раснраве. Награђени нисац имати ће у скунштини своју расправу кратким и напаметним говором у расправљање привести, те своје назоре и резолуције бранити и заговарати. Још би се желило, да поднесени рукописи не буду нисани руком иишчевом. У Загребу 16. (4.) Студена 1888. год. Средишњи одбор „Савеза хрв. учитељских друштава."

тшш.1 УЧИТШКА МЕСТА. — У Уљми тражи се учитељицп. Плата је 300 ф . и 4 хв. дрва и слободан сгин с баштом. Школа је комунална са орбским иаставним језиком. Молбенице на мађарском јевику написане имају се до 19. (31.) Дец. о. г. подчети управном одбору жупаније Темишварске. (Тетез тв&уе ког^агд-а^аз! 1)1хоМ8а§а.) Документи се морају такође у доставерпом мађарском препису поднети. Изабрана ће се нрве године службовања сматрати као привремена учитељица, а за тим ке се за сталну учитељицу наименовати. Више од половине србских школа примају „Школски Дист," а за њега предплату не шал.у. Осим старих дужника имамо само од.1885. године до данас на дугу преко 300 Фор., а толико је нуждно, да се сви издатци ва ову годину подмире. Ми смо штампаном дописницом по вово новвали многобројне дужиике наше, да за 8 дана дуг свој исплате. Иначе ћемо принуђени бити имена свију дужника штампати, а за тим дуг судским путем на штету дужника утерати. Администрација „Школскога Листа." Издаје и уре^ује : НИКОЛА Т). ВУКИТгЕВИТг. • л р'Штамиарија Ф. Битермана у Сомбору.