Školski list

Шкодски Ј ист. „Школски Лиот" излази један дут у меоецу. Предплата је ва целу годину 1 ф . 50 новчића, а 8а Србију 4 динара. Учитељи са малом платом, као и богослови и нринравници, добијају лист у пола цепе. Дописи и предплата шаљу се: Уредништву ,,Школск01 Листа" у Сомбор.

Бр. 7. и 8. V Сомбору 1. Септембра 1889. Год. XXI, УЧИТШКА СКУПШША, ДРЖАНА У ВЕЛ. ШИНДИ 17. И 18. АВРУСТА 1889. ан пре скупштине Кикинда је почела да се креће некако необично ; живост се опажала јача, но обично — што је био знак, да се нешто спрема; 16. Августа почегае се српски вероисповедни учитељи скупљати из разних крајева. Гостољубвви Кикинђани предусреташе најљубазније учитеље, који дођоше, да већају о школи народној. Сваком госту одредише стан већ у напред приправљени и сдве-

По установљеном програму на одређено место то дођоше у 4 часа после подне 16. Августа до стотину учитеља на предходну кснФеренцнју, коју честити старина г. Григорије Јорговић ноздрави добродошлицом и отвори, на што му са свију страна громким гласом викаше: јкивио ! Позове скупљене, да утаначе ред за сутрашњу скупштину, с тога позива, да се привремено конститујишу. И по што су се привремено конституисали, изабрав себи часнике, договараху се : шта да се ирво чини. Да се прво договоре о часницима за сутрашњу скупштину, или о предмету, што ће се сутра имати да предузме на скушптини? Већина беше, да се већа о школским уредбама, како би на скупштини што лакше и одрешитије рад текао. Пссле многих прим^даба и предлога, а и пошто се није могло до споразума доћи, да се узме предлог саборског одбора 15-торице са допупама, односно предлогом новосадског учитељског збора за нодлогу и генералне и специјрлпе дебате — то изаберу учитељски одбор од 15 лица, а на име: 1. Нику Грујића, 2. Т. Костића, 3. Св. Брапгована, 4. Н. Брашована, 5. Јована Блзгојевића, 6. Јована Михајловића, 7. Ар, Варађанина, 8. А. Кузмановића, 9. Љ. Лотића, 10. Ст. Коњоваћа, 11. Јована Настића, 12 Душана Стојшића, 13. Стеву Јовановића, 14. Мих. Косића, 15. Дим. Ђорђевића, — да ови према већ сиоменута два предлога на основу постојеће уредбе донесу примедбе и образложени предлог за скупштину. У погледу конФеренције за избор часника решепо је, да се застане сутра у 7 сати у јутру и тако се ова конФеренција заврши.