Školski list

ОТколскиЈист. _ тЦколсеи Лист" ивлази један пут у месецу. Предџлата је на целу годину 1 ф . 50 новчића, а за ОрСшју 4 динара. Учитељи са малом платом, као и богослови и цриправниди, добијају лиет у ппла цене. Дописи и иредплата шаљу се: Уредништву „Школског Листа" у Сомбор.

Бр. 6.

У Сомбору 15. Јунија 1891.

Год. XXIII.

РАСПРАЗЛ о ПИТАБУ: шта смета напретку народне школе и како би се стање исте у унутрашњим и спољашњим одношајима поправити могло?

ародна шкода Је заиста од замашног значаЈа како у развитку -#гТј^ друштва, тако и у судбини делог једног народа. А да би видели, шта смета управо напретку народне школе, образрећемо се пре свега на: 1. Тегобе моралног васпитања у истој. Као што је дужност народног учитеља, да децу обшгекорисним знањима и вештинама учи п тим аихове умне снаге изображава, исто тако и још много већма обвезан је сваки учитељ око тога настојавати, да ученике своје добро васпита, како би од њих временом честити, поштени људи постали. Али благонравно васпитање у народ. школи скопчано је с многим препонама и тегобама, које нам најпре познати ваља, да можемо сваки уплив њихов од деце, у колико је могуће, отклонити и од њега децу сачуватн. Кад деца у школу пођу, донесу са собом већ гдекоје зле обичаје, што их дотле присвојише и рђаве склоности, које дотле у њима мах отеше. Има деце јогунасте, лене, лажљиве, притворне, а има и такове, која су лакомислена и поводљива, пак се од других одмах на зло навести даду и брзо забораве на све оне очинске савете и опомене, што им учитељ даје. Ове су тегобе у толико јаче, у колико долазе баш од саме деце, коју треба да васпитамо. У школи има много деце различите ћуди, различитих склоности и различитог дом.аћег васпитања, па се може догодити, да једио неваљало дете потајно више добре деце покварп, док учитељ то опазн. При томе и сама та множина и разлика ученика задајо