Školski list

жати и напредовати могла оставио је закладу од 10.000 ф . овој школи. Осим тога у Заградину месту свог рођења, оправио је он цркву, обградио порту, набавио за ту цркву пуждне књиге и утвари и оставио јој је 500 ф . Цркви Св. Спиридона у Тријесту оставио је 200 ф. и 6 % камату од кирије својих кућа у Трсту. На сиротињу без разлике вере у Тријесту оставио је 600 ф. Православној цркви у Дубровнику и па неким другим местима приложио је по 100 ф . — Завештања ова ступиће у живот послс смрти супруге покојнога добротвора. Нека је слава овом честитом Србину и вечна усиомена у народу из којега је попикао и коме је оставио све што је знојем труда свог стекао !

I

АРСЕНИЈЕ СТОЈКОВНЋ православни Епископ Будимски најетарији педагог Србски, рођен 1804. у Мокрину преселпо се у вечност 29. Марта 1892. у Св. Андреји.

На учитељској школи србској у Сомбору вије се опет црпа застава. Данас на велики уторак стиже нам цриа књигп из сгаре Патријаршије Оеит-Аидрејске, да се тамо у своме двору на Цвети 29. Марта у 7 часова у вече преставио најстарији србски Епискон Арсеније Стојковић. Покојник је рођен 1804. у Мокрину где му је отац био тада учитељ основне школе србске, а одрастао је у Новом Сент-Ивану код Сегедпна, где му је отац био свештеник. По свршетку У. гимназијског разреда дође 1820. годипе у јесен у Сомбор и ту 1820/1. сврши редопно први а 1821/2. други приправнички разред са отличним успехом. Другови љегови школски из тога доба сви су већ помрли, и он је био остао један жив на дику и понос учитељске школе Сомборске као најстарији и пајотличнији њен питомац. Дела и рад његов припадају историји православља србске цркве, која ће га уврстити у ред најславнијих својих Архијереја, а ми му овде само објављујемо кончину земаљског му славног живота са ускликом : „Вјечнаја памјат !" Као што пам из Сент-Андреје јављају, тело у Богу почившега Архијереја изложено ће бити у саборној цркви до укопа, где ће се над њиме од времена до времена Евангелија читати и заупокојне литије држати, а Богослужеље ће се отирављати у те дане у Преображенској и у другим црквама. Укоц ће бити по свој прилици трећи дан Ускрса Добивши овај глас при закључку листа, оволико смо само могли у кратко у овом броју прибележити. 81. Марта 1892. В_ И здаје и уређује : НИК0ЛА "ђ. ВУКИЋЕВИЋГ Штампарија Ф. БИТЕРМАНА у Сомбору.