Školski list

— 167 —

„Спомоћна књига за разјашњавање црквенога појања од Николе I). Вукићевића". Примедба : Желети је, да у III. и IV. разреду један учитељ обучава све ученике у црквеном појању радн једнобразности у појању. Понаособ из световног певања имају се научити у часовима за наставу матерњег језика одређенима, најлепше мелодије српске певати, а за певање употребљавају се у III. и IV. разреду у првој линији оне песмице, што су у дотичним читанкама увршћене, а уз њих још по околностима учити се магу и друге за ову младеж прикладне песмице чистог, моралиог, родољубног и патриотичног значаја. Довољно је, да се свакога месеца по једна нова песма у III. а једна у IV. разреду учи уз непрекидно понављање пре научених песама. (Наставиће се.)

УПРАЖЖНА УЧИТШКА ШЕСТД. Тражи ое учитељ за салашку школу задужбину ђене и Иде Брановачке у Сенти. Плата је 500 Фор. и стан. Тражи се забавиља за новооснована вероисповедна срнска забавишта у Меленци и у Перлезу. — У Желенци је нлата 360 Фор. стан и огрев. У Перлезу плата је за забавиљу 360 Фор. стан и 3 хв. меканих дрва, а за номоћницу њену плата је 140 Фор. и стан. Иште се да су молитељке свршење приправнице, које знају мађарски, и да за годину дана испит за забавиље положе. У КишФалуби (у Барањи) тражи се учитељ с платом 300 ф . и станом.

НОВЕ ШИЛВ на приказ уредништву. „Школ. Листа" нриснеле. „Буквар за основне школе у краљевини Србији написао Стево Чутурило. Издање краљевине' Србије. Штампано у државпој штампарији краљевине Србије. 1892." Буквар је овај по аналитико •— синтетичком методу тачно изведен и са укусним сликама украшен. „Пред Сабор члановима срнско народног црквеног Сабора. У Новом Саду штампарија Браће Ж. Поновића. 1892." „Из Равнога Срема слике са села написао В. Милан Жарин. Мостар издање прве српске књижаре Владимира М. Радовића. 1892."