Školski list

- 170 —

6. (Т.) Ириг. Благочастивом н многозаслужном у Српстпу мужу и старом мом пријатељу, честита Иларпјон Руварац.

7. (Т.) Черевић. Честитам лепу славу и Вашу и нашу; бачено сјеме Вашега труда и пожртвовања процветало је у српској школи, а и боље ће, ако Бог да. Живили слављениче, на понос и дику роду своме. Платон архимандрит.

8. (Т.) Трстеник.' Живео врли наставниче на корист српске омладине још дуго година. Веннјамин архимандрит Љубоотиње. Мила и Пера БотдановиК.

9. (Писмо.) Сент-Андреја, 14/26. окт. 1893. Високоучени и високоблагородни Господине! Наступањем пуних четрдесет година вредног и неуморног рада Вашег на иедагошкој катедри и као православног врсног проФесора, и као књижевника на озбиљном васпнтном пољу — позване су и колеге некадање Ваше, и, поред учитељства укупнога, сви они, који искрено желе да одаду пошту високог поштовања Вама, највећи највреднији, православни, српски педагоже, ценећи обилати и неоцењени рад Ваш, да се лично искупе у Сомбору у учитељској школи, тој а1та такег-и српских учитеља, и ту да се дубоко поклоне Вама. Не могу прежалити, што и ја, који сам сретан био 14 пуних година колегијално с Вама на том заводу по слабим силама својима радио и Вас упознавши високо поштовати научио, нећу присутан бити, препречен у пословима својима. Зато примите високоучени и благородни Господине, од мене искрени израз срца свога при овој реткој и дивној свечаности Вашој, израз дубоког поштовања и топл« молитве Оцу небесном да Вас, православљу, учитељству, Српству и дичној нам домовини овој, као и драгој породици и поштоваоцима Вашима поживи, крепка, вољна и делотворна још дуго и много! Са правим поштовањем и поздравом Вама и врсној колегији јесам Герасим ПетровиК, патријарш. нротосингел и митронолитоки мандатар.