Školski list

I ).8. и 9.

Год. XXXIII.

ШеојскиЈмст. 17 1 ХХ 2солохи Л -њсгг " ивлази један пут у месецу. Цретплата је на целу годину 3 круне, а за Србију 4 динара. Учитељи оа малом платом, као и богоолови и приправвици, добивају лист у пола цене. Дописи и предплата шиљу се : Уредништву „Школског Листа" у Сомбор (Аустро-Угарска).

У Сомбору, за Август и Септембар 1901. године.

ШКОЛА ПОД УТИЦЛЈЕШ РАЦИОШИЗША. Свештеник Радослав М. Груји"ћ. (Свршетак). Као први приоталица Русо-а истиче се у Немачкој Базедов, који хтеде преобразовати сву систему васпитања. 7 ) У осталом и њему самом врло је много недостајало у васпитању. Познато је како га је осликао знаменити немачки песник Гете. Слика та ни мало није ласкава: „У личности Базедова не беше ничег мање од друштвености, привлачности и хуманости, већ сама спољашњост његова одбијала је; понашање му беше надувено, његов карактер, као и глас, беше груб и непријатан." Али у њега беше енергија и ентузиазам за идејом својом и тиме је он успео пробудити заинтересовање и других његовом идејом. У том му је помагала и његова дрскост. Његово познато дело: „Представка на људске пријатеље и богата лица о школама и наукама, те о њиховом утицају на друштвено благостање" од 1768. год. с којим он директно се обраћао на владаре, све светске и духовне власти и друга знатна лица и друштва, са чисто пазарском хвалом свога еспапа, покренуло је такав опћи и живи педагошки интерес, какав давно већ од времена реФормације нигде приметио се није. Године 1774. пође му за руком основати у Десау завод под називом „Филантропин" ; овај завод требао је да буде пример, из ког је имала синути зора новога времена. Он је обећао чуда од тог завода и многи му вероваху. Године 1776. одржан је велики

7 ) 0 Баведову и његову Филантропину види у Каишег-а у опоменутом делу стр. 242. и даље, Ваиг-а, опоменутом делу стр. 81. и даље ; чланак о Казедову у Енциклопедвји Шмида. СгбЉез ХЈгЊеП ићег ВазеЛотоз РегаопИећкек ш БтМипЈ; ип<1 ^аћгћеН, св. ш. стр. 273. и даље. Осим тога у Историја ХУИ-ог века од 8ећ1оз8ег-а св. IV. стр. 100. и даље, те у Историјана педагогике Милићевића, Бг. 8И§;Ша 1 Возапсека и т. д.