Službeni list Vardarske banovine

Сртана 8.

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ

Број 30

Корисне поуке

1. Краставци у сирћету. — Мале, здраве зелене краставце претходно опрати, просушити, добро посолити и међусобно измешати, како би со дошла што боље у додир са њима. После 12 часова а када су се краставци добро осушили, на дно суда метне се тањи слој ситних главица или исеченог на кришке црног лука, виновог лишћа и мало алеве паприке па преко

тога напуне краставци до половине суда. После“

тога дође опет тањи слој означеног зачина, допуни суд до врха са краставцима и прелије винским сирћетом. Затим се-намести пергамент

хартија натопљена у врелом сирћету и суд“

повеже.

2. Бундеве—тикве у сирћету, — Не сасвим зреле бундеве ољуште се, изводе семенке и неупотребљиви делови, исеку на кришке и у каквом суду прокувају толико, да се са каквом сламком могу лако пробости. Затим се процеде кроз какво ситно или оређе платно, сложе у судове и прелију винским сирбетом, коме се дода на сваки литар по 10—12 ком. каранфилића, 12 гр. цимета и5 грама семенке од паприке

3. Цовена патлиџани у сирћету. Зрели патлиџани добро се оперу у хладној води, исеку на 2—4 дела према крупноћи па поређају у ћупове или тегле. Прелију се винским сирћетом у коме је истопљен шећер. (На 1 литар сирћета 100 грама шећера).

· 4. Боранија у сирћету. — Млада зелена боранија, пажљиво се очисти од конаца, изломи или исече и прокува—обари за 4—5 минута, Затим процеди кроз какво сито или платно, поређа у суд са ситним главицама или кришкама црног лука и прелије винским сирћетом са додатком 2'/, соли.

5. Цвекле у сирћету. — Да би сачувале своју црвену боју, треба да су здраве и неповређене. Пажљиво се оберу и толико дуго кувају, док им се кора лако прстима може ољуштити, а тада су мекене. Исеку се на кришке и ређају у судове са лорберовим лишћем и семенкама од паприке, па прелије винским сирћетом. Да постану чврсте, треба их претходно посути са ситним шећером.

6. Мешавина. — Млада боранија, шпаргла, шаргарепа, зелени грашак у зрну, кришке од целера, мањи краставци и карфиол пажљиво се очисти и свака врста посебно по неколико минута прокува у сланој води сем краставаца, који се оставе да престоје око 10 часова у сланој води или као усољени. Сви плодови пореБају се у какав ћуп и измешају са алевом паприком и исеченим црним луком прелију добрим винским оцатом и повежу.

7. Печурке у сирћету. — Младе печур-

ке добро се очисте и прокувају у сланој води око 20—25 минута. Поређају се у суд са неивменичним слојем лорберовог лишћа и алеве паприке, прелију вивским сирћетом, при врху намести пергамент хартија, добро повеже и остави на каквом хладном месту до употребе.

Књижевност

Живот и Рад октобарска свеска 34. Година П1. Београд. Годишња претплата 109 дин. Овај наш одлично уређени часопис, који излази под уредништвом г. Милана Рајића, задобио је својим лепим публикацијама угледно место међу издањима такве врсте у држави, те га топло препоручујемо како књижницама, тако и свима културним радницима у нашој Бановини. ово у толико пре, што на њему сарађују наши најистакнутији књижевни и јавни радници.

Нашим претплатницима

Многи наши претплатници, а поглавито општински судови, управе болница, срески начелници и друге бановинске или државне установе обраћају се са молбом да им се пошаљу рачуни са признаницама за послату претплату. Ми смо у 18 броју Службеног Листа послали свима нашим претплатницима чековни рачун бр. 80.121, па чим који положи претплату на пошти, то се први део чековног рачуна овери у виду признанице 3а примљени новац враћа положиоцу претплате, Ова је признаница довољна да се правдају издаци учињени на име претплате на Службени Лист о чему обавештавамо све заинтересоване ради знања и управљања. Из Уредништва и Администрације Службеног Листа Вардарске Бановине.

ЧИСТ МЕД!

Имам на продају већу количину чистог, центрофужираног меда од планинског цвећа.

Мед је првоврског квалитета.

Цена 5 килограма у лименим кутијама са поштарином свега !10 динара.

Обратити се слободно СТАНКУ ТОШЕВИЋУ, свештенику — пчелару у Клисури —'п. Владичин Хан.

Власник Службеног Листа је Банска Управа Вардарске Бановине у Скопљу. — Уредник по

овлашћењу Бан. Управе,

Симић Стеван, директор гимназије у пензији Кеј Краља Александра 117

Штампарија и Књиговезница Василија Димитријевића — Скопље, КраљаПетра -- Телефон 182