SRĐ

— 368 -

Na ponoći.

Na ponoći, kad ,je vakat Da griješni dusi lete, A strašjivi da se boji Da se s duhom zlim ne srete, Covjek jedan uzjahao Hitra koiia kao srnu, Pa, zaduben u mislima, Pustio se u noć ernu. Ne boji se duha, vraga, Ne boji se crne noći ; , Prosto neko zađovolstvo On nahodi u samoći... Op je nekad clavno bio Smio kao misli smjele; Drug bi vjc.rni junacima, A pobratim vile b'jele. Lješkopolem sam jezđaše, Va],an hat mu frkom frči: Konanik ga rukom tiša, A 011 nagli da potrči. Jezdi tako u bespuće Ravnim pol,em a bcz c'jeli, Го brijega od Moračc, Koji runi val bijeli. Kon tu mu se ustavio Culeć uši put korita Moračkoga b'jelog vala, Što jezeru plavom hita. iiad srebrnu bakračliju Kon osjeti desnim bokom, Put .Mosta je Vezirova Okrenuo bržim krokom... Pod most: huka, pjena, vali! Zekan nešto tu se žasa; Strašilo je — nije čuda Noć, visina, lom talasa!

Pa stanuo nasred mosta, Ka' što strašno da ga čeka I 'osta puta i hajvan je Još opreznij' od čovjeka. Tad kohanik, milujuć mu Desnom rukom bujnu grivu, Sa ramena poče zborit Tom sokolu svomc sivu: ,.Ništa! Ništa! Idi boje: Iznad glave I »ukhuiove, Koji singir dole grize T il pod nama 11 valove.') Mene nosiš, pa se ne boj! Slobodno ti sa mnom budi Od užasa, od mrakova, Od đavola i od Judi!" Kon se saže, skupi, skoči Kao krilat sasrecl mosta Jednom... drugom — da most pređe Tom sokolu bjcše dosta! Pa obrnu Livadama, A u hitri hod pridaje Tutah voda Moračkijch Za nim daic svc ostaje. On Varoši Novoj liita Put svijeća i dućana, Pok mu pravac drugi clade Dem pozlaćcn sa usana. I'a će udrit nekim grobjem I polakše ići poče; Brižnoni pažnoni obilazi Od grobova licke ploče. Još jednom se koii ustavi, U mrak crni zagleda se - Bijele je neke slike Opazio nasprema se.

') Narodno ie pređaće Ла je ear Dukjan, zbog gonena Hrišćana, okovat pod Vezirimm Mostom i tu da glođ"e singir, u kom je svezat; i govori se, ako uspije preglodati ga, da će opet nstati da goni Hnšćane. No da ne bi to učinio, iznašli su da treba svakog Božića u zoru da kovao udari tri puta čekićem u nakovan, pa siujfir odebja kao što je bio.