Srpska nezavisnost

БРОЈ 41.

НЕДЕЉА. 13 ДЕЦЕМБРА 1881 ГОД.

ГОДИНА I

ДЕ2Е 3' :?32ЈГ: НА ГОДИНУ 24 ДПН., НА ПО ГОДННЕ 12 ДИН., НА ЧЕТВРТ ГОД. б ДНН. 31 0СТ1ЛЕ 3225.2 ЕА ЕИ51ЕСКС2 ПЗЗГСТСКГНА ГОДИНУ 30 ФРАНАЕА. НА ПО ГОДПНЕ 15 Фр. На ПЕТВРТ ГОД. 8 «ф. 31 1ГСТ?С-т?СК7: НА ГОДИНУ 15 ФОГ. У ВАНК., НА ПО ГОД. 8 «•. НА ЧЕГВРТ год. 4 ♦. 31 СЗЕ ССТ1ЛЕ ЛРВ1ВЕ: НА ГОДННГ 36 ФРАН., НА ПО ГОДННЕ 18 ФР., НА ЧЕТВРТ ГОД. 10 ФР.

ИЗЛАЗИ У БЕОГРАДУ УТОРНИНОМ, ЧЕТВРТКОУ, СУБОТН I НЕДЕЉОМ

ИЕЛОМ 1

УРЕДНПШТВО ЈЕ П АДМННПСТРАЦНЈА У КУЋН Г. ТоМЕ ЛНДРЕЈЕВПТ.А ОБИДНЋЕВ ВЕНАЦ.

ЗА ОГЛАСЕ РАЧУНА СЕ: ПРВИ П>Т 20 ДПН. ПАРА ОД РЕДА, А ПОСЈЕ СВАКП ПУТ 10 ПР. ЗА ПРИПОСДАНО .VI ПАРА ДНН. ОД РЕДА. Р/мописи шаљу се уредништеу, а претплата адтимистрацији „С Р П С Н Е ЕЕ313ПСНССТ П". РУКОПНСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НЕПДАЋЕНА ППСМА НЕ ПРНМАЈУ СЕ.

ГРАЂАНИ 1 У недељЈ 13. ов. м. Београд престоница Србије,. има да изврши једно од најважнијих деда, којима се иотврђује нли пориче свест и зредост грађана за слободан уставни живот. и подижу илн ругае ос-нове и јемства за сигурност и благостање појединаца, за ерећу и славу земље и народа сриског. Тога дана Београд је нозван да избере једнога посланика за Народну Скупштину. Тога дана на ново ће се огледати, да ли грађани нрестонице срнеке разумеју светињу своје дужности, и да ли су кадри и во.вни. да но савести и најдубљем зверењу своме, без обзира на ма чнја лаекава обећања, претње и обмане, изберу за посланика човека. који је својим поштеним и светлим именом, својим чеетитим де.тима и евојим родољубивим сриским тежњама нознат и чувен не само у нрестоници, но и дал.е у Србији, па и преко граница наше уже отаџбине.

Име је то ЈПВАНА КРСМАНОВИЋА Београд и зем.ва наша добро га познају, и имали еу нрилике да га у тешке и по народ значајне дане оцене и ноштовањем му се одзову. На и сада уверенисмо, да Т неће никакве жртве ни труда иожалити, где се о чаети и користи Српетва, о лепом гласу и угледу преетонице ерпске буде радило. Велика и тегака економна и иолитична питања чекају нага појае, нагае доба. чекају ову скуп гатину, да их регаи, и од тога регаења зависиће много да.ка срећнија или неерећна еудбина нагае зем.ве. Јова стајаће чврсто и одлучно на бранику независности и слободе српске, оправдаће потпуно глае и поверење својих суграђана. Он ће у шггањима економно »Финансијским као и у нредлозима за развитак унутрагањих елобода заетупатђ народну независност, народно благосгање. народни свеетрани развитак према духу времена и доказаним иотребама зем.не. Нико не може иорицати да Тогпза, ЗГОрс:^а,:Еа:о^1Х , 51 познаје ингереее земаљске и да ће их достојно заступати а ко уме достојно да застуиа интересе земаљске уоигате. тај ће тиме зацело заступати интересе и трговаца. и занатлија и земљедедаца н свију осталих занимања, која су .једно од другог не разлучна. Велике су пренреке, које се искреној и иотнуној изјави народног гдаса на пут стављају. Огромна су и небројена средетва. којима се нротивници слободног и независног развитка Србије служе. Но Београд треба да осветла образ Србији. да очува част Срнству. Бирајмо за посданика Т С зз 37* С^анози^ћа. па можемо бити уверени. да ће нам народ п нотометво рећи да смо своју дужност иснунили. У Београду 1*2. Децембра 1881.

ОД

СТРАНЕ НАРОДНО ЛИБЕРАЛНЕ СТРАННЕ.