Srpska nezavisnost

— 594 —

зло и несрећу народу. Сорома народ тек што се ослободио турских зулума, навалише се на његова плећа зла и невоље, које му недају душом дахнути. Мира и спокојства треба народ, али тога нсма јер му се то све свиким часом ремети. И ако овако и дал>е устраје, народ ће пасти у недогледну несрећу.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ У нсдељу 7 овог месеца бираће се у Београду два члана општинског суда, пет кметовских помоћника, петнаест одборника и шест замењеника. — Г. Јован Савић Паљмов , допенат на петроградској духовној академији, који се неко време бавио у Београду ради изучавања српске историје и књижевности, отпутовао је 2 ов. месеца за сремске Карловце, где ће неко врсме пробавити, ради своих научних, историјских нспитивања у карловачкој митронолитској библиотеци.После ће г. Паљмов путовати у Црну-Гору. Бугарску, Цариград и Атонску (свету) Гору. Ми смо за време бавлења г. Пољмовљевог међу нама познали у њему младог али ватреног словенског патриоту и прнјатеља нашег народа, и ми му желимо да својом научном спремом и искуством послужи нашој општој ствари, кад се врати на своје место у Русији. — Јуче је депутација среза Кљ\ чког поздравила Краља. У име денутације поздравио је Краља млади и ваљани свештеник текијски г. Петар Ђорђевић, говором пуним патриотских мисли и осећаја. Свп су депутати изабрали једногла сно г. Петра, да у име њихово поздрави Господара, Краља. — Добили смо из Пеготине говор г. Јована Станојевића, свештеника неготинског, којим је хтео у име депутације среза краинског да поздрави Краља. Уз говор нам је послата и изјава, коју су потписали депутати среза краинског: Милисав Ж. Грујић, Миливоје Недељковић, Мијаило Станојловић, Стсван Петровић, Мијаило Спасић, Жика Цокић, Станоје Милосављевић , Илија Голубовић и Јован Поповић. У изјави се жале депутати, како се у Београду истакао Мијаило Лазаревић из Неготине, да он и у име сре за краинског поздрави Краља, те тако г. Јован Станојевић , кога су они изабрали да поздрави Краља, није могао говорити. Говор г. Јованов је леп и пут патриотских мисли, но ми га не можемо печатати због простора нашег листа. Што се тиче Лазаревића и његове наметљивости то ће они који су тиме увређепи моћи се са њиме рачунати. А то би требало да чине, јер су заиста његовим поступском увређени. Ми смо потпуно уверени да честити краинци никад неби ни у каквој прилици а камо ли да поздравља Краља, у име њихово, итабрали једног Лазаревића. — Касациони суд оснажио је решење београдског варошког суда, по коме има места да се Алекса Протов стави у притвор због кривице ФалзиФиковања реквизиционих признаница. И тако кроз који дан Алекса ће да лежи у апсу, због својих прљавих и нечистих руку. Сада постаје по све јасно даје Алекса главни кривац у прљавом послу, ФалзиФиковању реквизиционих иризнаница. — Г. Никанор Ружичић, протосинђел и проФесор богословије смењен јс саректорства у Богословији, а на његово место постављен је архимандрит и проФесор богословије Нестор. Ми ћемо се на ову ствар другом приликом опширно вратити. — Говори се да је познати хајдук Ђурђић ухваћен у Сеници. Ухватили су га, вели се, турски војници. — Г. Ђенерал Милојко Лешјанин, добио је од Кнеза бугарског орден Александра I. са лентом. Указом Краљевим одобрено је г. Лешјанину да може носити тај орден.

НЕДЕЉНИ РЕПЕРТОАР За хесец Новембар. Орела 3: Вилински прсти, драма у пет чинова, од Е. Скрнба, превео с Француског Л. Шпаннћ. Петак 5: Лукреција Борџија, драма у пет чинова. од В. Ига, нревео М. А. Снмић. Недела 7. I Густав Ваза, позоришна Поне^. 8. ) »П )а У " инова • од ' Вернарда Шолца, превсо с немачког Мита Жи»к<> вић. ( Нов комад).

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ проф. вел. школе II. Сркћковићл из СРИСНЕ ИСТОРИЈЕ 1. Чеслав од 933—962 г- (4 шт. таб.) 50 дкн. пара. 2. Владимир II (1101—1113) краљ Архонтије Дукљанске (3 ;ит. таб,) кошта 25 дин. пар. Може се добити у књижари Петра ЋурчиКа.

Уз сарадњу више стручних пчелара, а нарочито уз главну сарадњу већ познатих рационалних пчелара г. г. А. АлексиКа, инжињера из Београда, и Јована Живановика проФесора из Карловаца, наумио сам да издајем ичеларски лист, под насловом : П Ч I Л 1 ИЛУСТРОВАН ОРГАН зсрпсив гт "ч :нзЛ 2р е Задатак уредништву овога листа биће: I Да заступа и потпомаже интсрссе српских пчелара и пчеларства у опште: И Да уклања све тегобе, које су код нас сметале напредовању овој веома корисној цривредној радњн ; Ш Да прати, саопштава и објашњава све нове проналаске на пољу пчеларства, као и све оно што би ишло у прилог српским пче-арима, и у опште доносило користи рационалном пчеларству ; IV Да упозпа наш свет теорично н практично са новим начином пчеларења, и да што више рашири пчеларство са Ђерзоновим кошницама; V Да даје нрилике за нрактично изучавање и темељније усавршавање у рационалном пчеларству на разне начине. Тако ће уредништво гледати : 1., Да по могућству држи што више практичних предавања приликом каквих већих скуиова као и пчеларима у оним местима, у чијој је околини данас пчеларство највећма раширено. 2., Да сваке године отвара поучне курсове и изложбе разних система Ђерзонових кошница и других справа потребних за рационално пчеларство; и VI Да препоручује где се могу добити јевтинс а најбоље Ђерзонове к шшице и остале справе, и да све ово набавља и отправља сваком претплатнику „Пчеле~. Нрема главном задатку овомс, „Пчела" ће бити од потребе и користи сваком сриском ичелару а највише учитељима и сеештепицима, који су за ово рационално пчеларство најприличнији и најприкладнији да уче, раде и негују, и који су најпре позвани да у народу у свему предњаче. С тога се обраћам пре свега њима. а нарочито онима који већ раде пчеларство с молбом, да се заузму око скупљања претплате на овај лист. На послетку, надам се, да ће и сви остали пријатељи пчеларства одазвати се овоме позиву, те ће нотпомоћи да се одржи овај једини пчеларски лист. Пчела ће излазити за сад један пут месечно на целом табаку. Први број изаћи ће 1 јануара идуће године. Цена је листу за целу годину 4 динара. за Србију или 2 фор. а. вр. за остале српске земље. Претлата се шаље у плаћеном иисму или упутницом у напред уредништву „Пчеле" или књижари В. Валожића у Београду (Ве1§га(1 бегМеп). Умољавају се свп српски новинари да овај позив изволе прештампати у својим листовима. 20. Октобра 1882. год. у Београду. уредник - П челг:" ДРАГУТИН ПО.НИКОВИЋ

Огласи ШПАРеКА ТРГОВИНА потписатих има поред особитог избора стакларског, порцуланског и штајнгутског посуђа и особито велики избор: сервиза асталскихи умивајућих, сервиза за белу и црну кафу и чај , сервиза стаклених за ракију, вино и пиво. Велики избор ваза за цвеће и разних Фигура ид стакла, порцулана и мсрмера. Огледала са лагираним , политнраним и позлаћеним рамом од разне врсте и величине. Велики избор послужовника гвоздено-лагираних са и без слике, од алпака и киносребра од најмањих и до највећих са и без ручице, исто та^о чирака за једну, две и три свеће, кашика, ножева и виљушака. ШаФоље за слатко с посребреном тацлом и капком, корпе за кашичице и кашичица малих. Исто тако нма и велики избор посуђа од пресованог и ливеног стакла и го разне врсте чаша пивских, чаша за воду и вино, разне врсте тацле, тањира и чинија, разне врсте и величтне шаФоља за слатко, компотјера и епажера. бр. 101. 8—12 БраЋа Карапешићи. -Београдска Задруга за ие^у собно помагаље и штедњу" отпочела је своју радњу од 1 овог н прима унлате на удеоничке књпжице у своме стану који се налази у кући г, С. Вељковића спрам Руског Цара. У исто време ирима и новац под камату по 7°| 0 а издаје по 10°| 0 . —■ 5. октобра 1882 г у Београду. Управни одбор.

и ове године нећу моћи ™ да славим Св. Аранђела Михаила. Крагујевац. Сима Шивновчк.

нд

МОЈУ СЛАВУ СВ. АРАНђела не могу нримати носете. Љ. Узун-Мирновик

бр. 197. 1—3

ПУКОВНИК.

НА ААН

честитаља.

МОЈЕ СЛАВЕ 11. т. мес. не примам Драгутин Жабараи,

§О$0Г ОДНШ Јапл.ам поштоваиој публици да сам овде у Београду отворпо фотографскн Ателије у коме 1>у тамо и.чвршавати сликање у разним величинама и са умереном ценом задовол>ити сваког посетиоца. Ателије постоји до куће г. Карастојановпћа, књаз Михајлова улица. С поштовањеи В. Данпловић 3—3 Фотигра® из Теиишвара.

АЈВАРА

фришког као и остали еспап са најумеренијом ценом нродајем тако даће н. муштерија подпуно бити задово.вна са еспаном у мојој бакалској трговини. у Београоу. Ђ А. Борисављеви^. 3—3 спрам Коларчетове пивнице

ШИВ0Ј2Н С. ВЕЈШЧКОВИЋ ■ ЈАВН11 ПРАВОЗ АСТћШШК ЗА ОКР. ЦРНОРЕЧКИ М | нуди своје уелуге ој нима, који су нужни I правничке суду.

помоћи

ПОЧЕМ СА.Ч ЈА ДОЛЕ ПОД1П1САни мои Филиал дуванџијске радње у Нишу продао г. Новаку Јовановићу дуваоџији у Нишу. Ја сам истоме Новаку и вересију појединих моих муштерија продао да он у место мене наплати, зато позивам учтиво све моје муштерије кои ми дугују у Нишу и коима се Новак оКрати еа тражењсм даму као нуномоћнику моме плате, нначе ћу у противном случају судским путем од истих тражити и наплатити. Београд. 28 Ао 1882. с поштовањем

Број 190.

Д. С. МарковиК. д^ г ванџчја из Београда. 2-3.

ц Част ми је свима мојим прија- у ■ тељима као и поштов. грађанетву I К до знања ставити, да сам овде у И } Београду у кући поч. Николе Ми- Ј »ленковића ћурчије на теразнјама М отворио дуванџијску радњу коју ■ Ф сам са свим сортама доброг дува- Ј ♦ на снабдео. ♦ Препоручујући моју радњу, тру- I Ј дићу се да као стручњак штов. ™ ф потрошачима са добрим и укусним ♦ |дуваном. а са умереном ценом на М услузи будсм. ♦ Молећи за млогобројну посјету, ♦ 2 препоручујем се С попповањем

3 г.р.

Јусуф X. АсановиК Ниитија ♦ ДУВАНЏИЈА л КОД СУЛТАНА" на теразијама.

[♦♦♦]

2-5 » • ЛК «]У

8. НОВЕМБРА ове године о Светом Аранђелу. — Мојој слави не нримам честитања. 18. Окто ра 1882. г. Ниш. Љуб. П. МладеновиА Алексинчанин. 1ЕДАН ЂАК, КОЈИ СЛУША » трећу годину ФилосоФпје на великој школи , тражи кондицнје за гимназнју II реалку. Пријавитп се треба у редакцији овога листа.

Милој нашој братаници ЉУБИЦИ Даваћемо годншњи парастос 30 т. м. у налплулској цркви у 9 часа пре подне. Молимо ирнјатеље и познапике, да нам взволе доћи на ову жалосну успомену. У Београду 22 Окт. 1882 Владислав и Милица ВујовиА. 3-3

Ач

чина за погпплагањр Српске Књишввнос"-" • цтамоано у шта^нариш ч којг С в . С авв" кнкз михаил ул. вр. 4 ожговорни ^ркдн^к др. а а