Srpski književni glasnik

лиер и Шекспир били поглавито с тога велики писци, што су у исто време били и велики глумци. Тврдња би ова без сумње изгледала вероватнија, да Коклен, који је велики глумац, није написао овај чланак који не показује баш тако великог писца. (7.)

ДРУШТВА:

— Зборник за исшорију, језик и књижевност српску. Од низа историско-филолошких епоменика, које почиње издавати наша Академија Наука, готове су и ући ће одмах у штампу две велике збирке. Једном ће се почети низ споменика. на српском, а другом низ на туђим језицима. Обе ће изнети по две велике књиге.

Прва обухвата «Српске натписе и записе» из ХП века па до 1880 год., на број преко 4000, а прибрао их академик Љ. Стојановић. Ту су колико они које су разни научњаци већ до сад објавили, али су били растурени по многобројним научним и другим издањима нашим, словенским и туђим, толико и многи сасвим нови натписи и записи. Сем тога, велики део старих сад је наново упоређен с оригиналом, тако да ће ова збирка обити од неоцењене користи за целокупно испитивање наше прошлости.

Другу збирку чине листине из француских архива о нашем великом устанку (1804—15), које је у Паризу преџисао наш сарадник г. Др. М. Гавриловић, државни архивар. И овде је, потпуности ради, унесен и онај доста мали број раније објављених француских писама тога времена. Ова ће збирка обасути новом светлошћу много што шта, а нарочито дипломатску страну, данас најмање познату, оних великих догађаја.

После ових даће се у штампу још две збирке, опет једна српска: дипломатар немањићескога доба, и једна туђа: млетачке листине XVI, ХУП и ХУШ гвека, о којима ћемо доцније саопштити коју више читаоцима. (—р.)

MMETHOCT:

— На париској изложби, где су се видели и шпански свирачи п јаванске играчице, показала се и једна јапанска глумица, Сада Јако. До њене појаве у јапанском позоришту, мушки су играли и женске улоге: она, пак, попела се на даске из љубави према глумцу Каваками. Нарочито је добра у комаду «Витез и играчица», Да би се спасао недостојне љубави према играчици, витез се склања у један храм, где женска нога не еме крочити Али играчица хоће и тамо за њим. Немогући игром п пес-