Srpski književni glasnik

Живот II СМРТ. 497

ништа променио. Али ја не остадох још дуго поред њега; убрзо сам морао напустити брижљиво проучавање његова карактера. Једнога јутра добијем заповест да се сместа кренем у логор код Булоња; кад сам тамо дошао стигла је друга заповест, да се укрцам на један од одоздо равних бродова, са којима су тада правили огледе.

Са мање жалости отидох но што бих отишао да сам морао ићи пре призора у Фонтенеблу. Остављајући онај стари дворац и његову шуму, некако ми лакше би, и по томе сам видео да је мој (еидизам добро начет. Ово прво откриће ме растужи; страховао сам да не оде и она сјајна обмана, благодарећи којој сам сматрао да ми је дужност да будем слепо одан. Видео сам великога себичњака у његовој нагости; одвајајући се све више од њега, ја сам га могао боље посматрати у делима његовим; с те стране он опет узе донекле нада мном власт, којом је опчинио свет. — Но мене је више освајала џиновска мисао рата него човек који ју је на такав страховити начин оличавао ; она је удвајала онај луди занос за славом бојева, и ја намерно заборављах господара који их је водио, и гледах с поносом вечити рад људи који су ми дотле личили на просте раднике.

Слика је била величанствена, химерична, доиста згодна да занесе неуке младиће гужвом многобројних великих дела. Па ипак, у свему се нешто неистинито осећало, ја сам то назирао, али сам осећао потребу да ми неко, који уме боље да види, то открије. Измерио сам био војсковођу, остало ми је да разумем рат. — Ево како сам добио ту лругу лекцију; јер ја сам у животу добио три сурове лекције п причам вам о њима, пошто сам свакога дана о њима мислио. Потреси од све три беху силни, а последња баца у прашину идола моје душе.

Сва тадашња предузећа: привидно маневровање броловља спремно да нападне п искрца се у Енглеску, изазивање успомена на Виљема Освајача, откриће Цезарева логоришта код Булоња, изненадно скупљање девет стотина бродова у пристаништу булоњском под заштитом