Srpski književni glasnik

Бивши Људи. 39

— Чекајте! Да вам помогнем... он је опасно б0олестан. Два дана лежи код мене. Узмите га иепод пазуха... Долазио је локтор. Не ваља ништа.

Ћапа се диже и полако пође вратима, а Оглодак се осмехну и гутну.

— Запалите видело тамо! — виче Кувалда.

(Наставиће се.)

M. Popxuu.

(С руског превео Р.)

СПОЉАШЊА ПОЛИТИКА СРБИЈЕ

NIX ВЕКУ.

MII. (5).

Неодлучност политике Александра ! према Порти нанела је велике штете руским интересима на Истоку пи Никола ! био се решио, одмах по своме ступању на престо, да енергичним мерама спасе достојанство п пнтересе своје земље. Он је делио у две групе питања, која су изазвала прекид пријатељских односа између Русије и Турске. У прву долазе неизвршене обавезе, које Порта има но уговорима према Русији, и то је чисто руско питање, које он мисли да уреди сам без пчијег посредовања; затим грчки устанак, који је сматрао као питање целе Европе. Ако Порта не пристане да ла задовољења. чисто руским Захтевима, Никола [ је изјавио ода ће је на то силом натерати и да ће, у томе случају, утицати и на решење грчкога питања.

Енглеска, бојећи се за своје интересе на Истоку, није смела оставити одрешене руке Русији. Велинктон, послат од своје владе да честита новоме цару ступање на престо, имао је за задатак и да понуди посредовање Енглеске између Порте и Русије, те да се рат отклони.