Srpski književni glasnik

(

~1 | 2

Енглески ПАРЛАМЕНТАРИЗАМ акције Јевђенија Савојскога при опсади Београда. Али што га истиче над другим пустоловима јесте успомена сачувана код народа на Корсици, који зна да прича о њему и његову добу, и који истичући у прошлости какав догађај, са задовољством, а каткад и заносом, дода како је то било: А1 фештро Је! ге Теодого!

Јов. Н. Томић.

ЕНГЛЕСКИ ПАРЛАМЕНТАРИЗАМ. (4) М. — Влада и. јавно мњење.

Око половине ХУЈШ века десио се у енглеском политичком животу чудноват догађај. Па престолу је Ђорђе П, — на влади виговска олигархија. У Парламенту седи јелан бивши каваљеријски официр. без титуле, без пара, али речит, врло речит; уверен да је само он кадар енаети Енглеску, и, одиста, једини кадар да је спасе. То је Виљем Пит, — Пит старији, који ће касније постати лорд Чатам. · Виговци узимају, испрва, тог занешењака у кабинет, јер им његова. речитост треба у Парламенту. али га, после кратког времена. избацују из кабинета, јер је његова, охолост несносна п њима и Краљу. Али тада се дешава нешто необично. Док Краљ п впиговци виде код Пита, пре свега, његову охолост. дотле народ види код њега. пре свега. његову одлучност п његово родољубље. У том тренутку (1757) Енглеска је у рату с Француском, и народ пнетинктивно погађа да Енглеска не може“ наћи бољег министра војног од Пита. На глас о његовом отну-

штању, хартије падају на берзи; многи градови, — Лондон на челу, — чине Краљу предетавке, бирају Пита за

почасног грађанина, птд. По речима Хорација Валнола.

1 За овај трећи одељак као грађа послужили су нам поглавито: Теодорова аутобиографија у рукопису у Јасође, Итогге ае а Соте, vol. II. (Paris, 1835); Fillippini, Istor{a di Corsica vol. II. (Pise, 18532).

3