Srpski književni glasnik

Енглески ПаАРЛАМЕНТАРИЗАМ. 679

хтео даље извести, да Парламенат нема права тражити рачуна од лорда. Солзберија о начину како је он саставио министаретво. Шта се тиче Парламента kako је лорд Солзбери употребио мандат за састав министаретва, кад му тај мандат није дао Парламенат него народ Резоновање, може бити, софистичко, али уједно и врло карактеристично. Њиме ce утврђује како први министај, по енглеским појмовима, доводи своју власт непосредно од бирачког тела исто тако као и Џарламенат.

Наравно, кад се први министар одређује већ на изборима, онда у скупштинекој већини има само један човек који може саставити министарство, јер као год што су бирачи у стању дати већину само једној странци или ниједној. тако су у стању признати и вођетво само једном човеку у странци. или ниједном. У прошлом чланку поменуто Je, како се због тога Парламенат мора распустити, чим е првим министром дође у сукоб. У другим парламентарним земљама, Парламенат доводи. своју власт од народа, а министар председник од Парламента: с тога Парламенат може збацити једног министра председника, и на његово место довести другог. У Енглеској, и министар председник и. Парламенат доводе своју власт од народа; зато, у случају сукоба између њих, не остаје ништа. друго него обратити се на народ да им он суди. Парламенат HeMa права одузети власт првом министру, пошто му је он није ни дао; он може само позвати народ који му: је: ту влает дао, да му је он пи одузме.

Први министар, према томе, не само да се може држати Ha супрот Краљу, докле је се њиме Парламенат, него се може држати на супрот п Краљу и Парламенту, докле је с њиме народ. Краљ, петина, има право раепустити Парламенат, као што и Парламенат има. начина да изјавом неповерења Влади изазове своје распуштање;

1 –

али то значи само то. да оба та чиниоца могу у свако лоба предложити народу збачење првог министра: тоне

значи да га они сами мору збацити. Он. је једна врета диктатора по вољи народној. Краљ и Скупштина врше