Srpski književni glasnik

155 СРПСКИ Књижевни ГлАСНИк.

одушевљење према науци, еманцрпација духова, и вера у сталан напредак човечанства.

Миреово дело о овом проблему где је тако тешко достићи истину, толико је она помрачена партијским духом, страстима и интересима прошлих столећа, пуно је искрености п оригиналности, поткрепљено критичким познавањем најзнатнијих мишљења, писано звучним и 00гатим језиком, даје готово коначну вивисекцију јеврејскога духа.

БИБЛИОТЕЧКЕ СВАШТИЦЕ.

У Будим- Пешти Варошка библиотека имала је 1901. год. 21.412 комала књига. Библиотека је уређена по листама, којих има 6.175. Читалаца је било 1901 године 6.743, а књига је читано 8.020 ком.

У Берлину Јавна библиотека има 440 новина п часописа, основана. је 1900., и већ друге године ипмала је 49.936. посетилаца. људи, и 2.725 жена, свега 52.661.

Берлину је основана. школа за чиновнике при оиодлпотекама. Лондону је у јелном кварту основана библиотека и читаоница за децу. И што је врло поучно, по уверавању родитеља, од како је та читаоница заведена, деца у много боља и послушнија. Мања деца разгледају слике, а старија читају. Ђаци могу да носе књиге кући п да читају: на тачно враћање строго се пази. По зидовима стоје натписи: „Глаено разговарање и непристојно понашање казни се пстерпвањем.“ Но при свем том малишанима је допуштено да се гласније разговарају, и своје заловољетво изјављују. „Истина, понекал бива да каквог немирка. петерају, али тај кад сутра дан дође много. је мирнији.“ Ова дечја библиотека отворена је недељом од 3—9, суботом цео дан, а у остале дане пре подне један сат. п' од 5—9 по“ подне.

Најстарија немачка библиотека била је у Регенсбургу — за њу се знало 1430 гол., а' прважњига у Немачкој штампана је 14 августа 1457 год. насловом Рза Кети хоп Мат.