Srpski književni glasnik

160 СРПСКИ. Књижевни ГЛАСНИК.

Париска. Народна Библиотека. добија сад нову салу за читање, у којој могу читати 300 лица. — И Британски музеј такође се проширује, нарочито одељење за. новине, и оно ће коштати 3,600.000 марака. — У нашој Народној Библиотеци публика седп по прозорима.

БиБлиИоФиа.

ЧИТУЉА.

(Стеван „Луковић. — Крајем прошлога. месеца умро је у Београду, у својој двадесет петој години, Стеван Луковић, писар Државног Савета, један од наших најодличнијих и најдаровитијих млађих људи. Свој књижевни рад започео је по OMG: дружинама, а наставио у „Делу“, „Звезди“ и „Новој Искри“; више његових политичких песама, нарочито преводи из „Казни“ Виктора Ига, штампани су у .„Социјал-Демократу“ и „Радничким Новинама.“ У последње време. стекав скрупуле које су ретке код млађих песника, он је престао штампати песме, и дао се на озбиљно проучавање великих страних. нарочито француских узора. У рукопису је оставио приличан број песама. од којих ће некоје донети „Српеки Књижевни Гласник.“ Његови пријатељи спремају посмртно издање свију његових песама, које су од несумњиве вредности п одају једну устрепталу, осетљиву душу и истински, оригиналан песнички таленат. Две лепе песме које доносимо у овоме броју показаће да је наша књижевност у његовој смрти одиста претрпела осетан губитак.

Покојни Луковић. који је био човек широке интелигенције, одликовао се и на другим пољима. Као великошколац добио је светосавеку награду за темат о прогресивној порези. У последње време његови политички чланци у „Дневном Листу“, јелдри, енажни, елегантно написани, били су обратили општу пажњу на се. Ти су чланци загорчали и последње дане овога младога живота: у исти мах када је болешћу пао као громом погођен требао је да губитком државне службе плати за љубав према својој земљи п за верност својим убеђењима.

(Српски Bu жевни 1. асник Je ) У ОБОМ прерано умрлом младом човеку изгубио једнога искреног пријатеља и несуђеног сарадника. У тренутку када је за наш лист спремао опширан реферат о последњим француским публикацијама о босанском питању, смрт га је као косом покосила.

BJACHHE, CBET. С. Симић. — УРЕДНИК, Богдан Поповић.