Srpski književni glasnik

+ —

=, “~

СРБИЈА, БУГАРСКА И ДРБАНАШКО ПИитаАЊЕ. ;

|

лицијама и интересима; дотле је превага рускога 'утицаја увек доводила унутра владавину странака које су уживале поверење народно п тежиле утврђивању чисте уставности, а с поља водиле националну политику која је по основним својим тежњама била у склалу и са пнтересима. словенске ствари на Балканском Полуострву. И озо је само јелан доказ више у низу. оних који, стављајући ван еваке сумње праву природу улога које су у животу балканских народа пмале Русија п АустроУгарска ,· показују правац којега NM се ваља држати у спољној п у унутрашњој политици, ако хоће да воде озбиљно рачуна колико о својим властитим узајамним пнитересима, толико по питересима словенске ствари на Балканском Полуострву. Ада онп нису једни другима супротни, него да су баш обратно једни за друге тако везани, да се успех јелнох не може замислити, кад се други доведе у опасност, о'томе дају најбољу свелоџбу неоспорна факта, у којима се може да резимише пелокупна историја Руспје п Аустрије на Балканском Полуострву. Кад се ова историја, ослобођена свих појединости сведе на оно што“ је у њој 'битнога и што балканским народима“ може да“поелужи као добра поука, истичу се јасно ови закључни:

1 Руспја: је, посредно пили непосредно, помогла свима балканским 'народима да се ослободе турскога ига, док је. напротив, улога Аустрије у њихову ослобођењу увек била еебична п чпето негативна.

9. Кад су балкански народи, после ослобођења, отпочели жпветни самосталним државним животом, Русија је стално подржавала код њих оне струје које су биле прави пзраз народних тежња и традиција, помажући им да се унутра развијају правилно пи у миру, како би с винте поуздања могли ралитп па остварењу својих националних задатака; Ауесгрија је, обратно, потчињавајући економске интересе полптичкима, увек била на страни реакционарних елемената, помоћу којих је изазивала не-

“ 33