Srpski književni glasnik

798 зРпокп КњижеЕВиИ ГЛАСНИК,

Из ЈХУШ Гласа Срп. Краљ. Академије одштампана је расправа Џолитички однос Црне Горе према Турској 1528—1684 год. натег сарадника Г. Јов. Н. 'Гомића (Београд 1904, стр. 107 у 8. — Овај најновији рад Г. Томића јесте из низа расправа о спорним питањима из Историје. српског народа под Турцима, п о мало познатим илп и о потпуно непознатим догађајима тога доба. У овој расправи претресано је у натпису истакнуто питање, које је много пута досад претресано, нарочито последњих. година, алп је све једнако сматрано за спорно. Овде писац критички оцењује вредност раније познатих

извора за питање политичког односа. Црне Горе према.

Турској у току ХУЈ и ХУП века, и двојаког мишљења у погледу питања о самосталности Црне Горе у обележено доба; пзноси нових досад непознатих података за то штање; у начелу усваја гледиште архим. Иларпона Руварца пзнесено у Мопеепертша-ма, али као некрптичне, одбацује многе разлоге пи податке употребљене у тој расправи, и доказује: да је Црна Гора у току ХУГ и ХУП века била саставпии део екадарског санџаката, да је била потчињена Турцима, п да је овима плаћала данак, али да се ппак њен положај не може поредити са положајем других покрајина српских под Турцима. Као што се види, питање претресано у овој расправи јесте врло замашно, а употребљено градиво историјско већим делом ново је; стога остаје да стручна псторијска критика покаже колико је писац расправом одговорпо постављеном задатку. Напомињемо још п то, да ово није први пут што Г. Томић претреса ово питање. Он га се више пута дотакао у некима од својих ранијих радова петоријеких, а овде се нарочито зауставио на њему.

Нове књиге: Тихомир Остојић, Краљевић Марко у на- ·

родним песмама, за народ и школу спремио — П део. У Новом Саду, 1904. Издање Матице Српске из задужбине Петра Коњевића, бр. 108. п 109. Стр. 156 у 8". — Вељко М. Милићевић, Некаваљерске мисли. Београд, 1904. Штампарија Савића и Комп. Отр. 65 у 8". — Народна књига 1. Кумова клетва, приповетка Јанка Веселиновића. Београд, 1904. Штампарија Доситија Обрадовића. Стр. 30 у 87 Цена 0,10 дин.

28

ври ред 7

1 4 OCE a ——— ИЦ јр