Srpski književni glasnik

938 Српски Књижевни Гласник. у себе пи у виси око себе, прошарао својом мишљу кроз велики свет, и осетио силу и загонетност његових појава.

„Ко би чуо моју тајну,

Тај би с места с ума сиш'о“, говори оркан у једном од његових „Ђулића увелака“. Али је и ту осећај био увек слаб, и мисао увек нејака, и те песме не подижу мислену вредност Змајева пееништва. (Свршиће се.) Богдан Поповић.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

НЕМАЧКА СОЦИЈАЛНА ДЕМОКРАТИЈА.! | (Крај.)

У унутрашњем животу немачке социјалне демократије најзначајнију улогу играју конгреси. Они су највише представништво странке, у њима је изражен њезин суверенитет. Помоћу њих социјалистичка група постаје грађанска личност, чија се организована акција креће правилно и једним правцем.

Конгреси, који се скупљају годишње један пут, састављени су од изасланика из свију крајева Немачке, од социјалистичких посланика у Рајхсетагу и од чланова Главнога одбора странкиног. Социјалистички посланици не сматрају се само као пуномоћници својих бирача, него сваки од њих представља у исти мах целу странку. Две су последице таквога схватања. Прво, да они имају конгресу, у коме је оличена цела странка, подносити рачун о свом раду; друга, да њихово гласање у парламенту мора бити у сагласности с општим жељама странке, које конгрес буде усвојио. У свима начелним питањима социјалисте у Рајхетагу дужне су да гласају подједнако. Они посланици који

! La dćmocratie soeialiste allemande, par Edgard Milhaud, Paris. 1903, се. 591.