Srpski književni glasnik

При и о и и RP De PC

Oe ДЕ

ЈУГОСЛОВЕНСКА УМЕТНИЧКА ИЗЛОЖБА. 119

онда ће изаћи једна сума, која није мала. Нећу претерати, кад кажем да ће се на стварање изложбе и куповање уметничких дела утрошити сума око 30.000 динара. Међутим при овоме се рачуну мора имати на уму, да је продаја срећака за откуп уметничких дела једним делом потпуно онемогућена, а другим због разних других околности недовољно организована. У погледу на куповање срећака и помагање уметности овим начином имаће увек главни део да даду Србија и Бугарска, јер се међу осталом браћом не смеју срећке продавати. Да су биле и да јесу друге прилике, Југословени би се друкчије знали и умели евојим уметницима одужити; такве прилике нису, те с тога треба и радити на њиховом остварењу.

Али ко би стигао да све користи од ових уметничких изложаба поброји и изнесе на оваквом месту и у овом времену Тих користи има пуно п у сваком погледу.

Има још једна велика, једна огромна корист коју је ова југословенска изложба у Београду и самој литератури учинила. Српска је иницијатива за приређивање уметничке изложбе, али су браћа Хрвати пошли још и даље, те предложили да се са градивном уметношћу здружи и литература. На заједничкој конференцији уметника и књижевника свих Југословена одушевљено је усвојен предлог Г. Ђалског, да се најбољи уметнички радови са изложбе репродукују и да се издаду. Поред ових слика да буду штампани на матерњем језику дотичног писца и књижевни радови југословенских писаца. Цела организација овог „Алманаха“, како ће се то дело звати, извршиће се оним истим путем п начином, као што је изложба створена.

На тај начин Југословенима се пружа. једно дело у којем ће они, сем музике, имати прибрана у слици и речи најбоља уметничка дела њихових синова, који су узели на себе задатак ширења идеје југословенског културног јединства, а тим самим п севуколику бригу и старање о општем добру Југословена.