Srpski književni glasnik

Тома БеБингтон МеКолеЈ. 599 смрти краља Виљема Ш — до 1702. За живота његова

изашле су четири свеске „Историје“, а пету, последњу

свеску издала је, после смрти његове, сестра му Леди Тревелцан 1861. На две године пре његове смрти наименова га кра-

љица Викторија за пера Енглеског — члана Горњега Дома — с титулом Baron Macaulay of Ко еу. Ту му је

високу почаст и одликовање дало признање његове партије п опште дивљење целога народа према њему, као једноме од највећих MH најпопуларнијих писаца што их је Енглеска имала.

Смрт га је стигла 28 децембра п. н. 1859. Сахрањен је свечано у Вестминстерској Онатији, где се сахрањују највећи синови Велике Британије. У „Куту Песника“ борави он вечан санак; на гробу његовом пише: „Тело му почива у миру, а име му живи у вечности“.

Р. П.

БЕЛЕШКЕ О УНИВЕРЗИТЕТУ.

Тежњом за одржањем, напредовањем и за усавршавањем истакнути су п истичу се, сваким даном, на расправљање и решавање многоврени проблеми и задаци, како они који су важни за наше културно развиће и друштвени живот, тако и они чија је важност више политичка и национална. Наша будућност стоји до правилнога решавања тих сложених питања, а она се данас решавају само спремом и науком. Зато је нама потребан што већи контингенат умних, спремних п научних радника, на свима странама Српства и по свима гранама наука и научних примена; потребно је однеговати генерације просвећене, научне, зближене и духовно уједињене око матице, Краљевине Србије, из свију крајева Јужнога Словенства.